Ljudje brez zavedanja o lastni pretekli zgodovini, izvorih in kulturi so kot drevesa brez korenin

Ob praznovanju Slovenskega kulturnega praznika danes prebiramo razmišljanja in nagovore vodilnih slovenskih politikov, ki pa jih je zasenčila, tako kot Prešernove nagrajence, samopromocija Svetlane Makarovič. V nadaljevanju objavljamo zapis evropskega poslanca dr. Milana Zvera, ki v svojem razmišljanju poudarja, da sta nas slovenska kultura in slovenski jezik kot narod na tem delu Evrope ves čas plemenitila in oživljala.

“Težko bi prešteli vse razloge, zaradi katerih Slovenci praznujemo kulturni praznik kot državni praznik. Kultura je oblikovala našo identiteto, nas ohranjala kot narod, nas opogumljala v temačnih obdobjih naše zgodovine in nas povezovala v skupno občestvo. Prav slovenska kultura in slovenski jezik na tem delu Evrope sta nas plemenitila in oživljala kot narod skozi stoletja. Slovenska kultura je rastla iz nas in mi smo rastli kot narod z njo.

Marcus Garvey je zapisal, da so “ljudje brez zavedanja o lastni pretekli zgodovini, izvorih in kulturi, kot drevesa brez korenin.” Prav zato naj bo današnji državni praznik, ko častimo slovensko kulturo, dan, ko bomo posebej ponosni na vso našo kulturno zgodovino, in ko se bomo zavedali naših korenin, našega izvora.

Naj bo današnji dan napolnjen tudi z zahvalo in spoštovanjem vseh, ki so svojo ustvarjalnostjo, izraznostjo in dosežki pustili neizbrisen pečat v kulturni zakladnici slovenskega naroda. Ob današnjem prazniku ohranimo zavedanje, da čeprav bodo nekateri slovenski kulturi odrekali prostor, ki ji pripada, je le-ta neuničljiva in gre iz roda v rod.”

Ob koncu razmišljanja dr. Zver vsem državljankam in državljanom želi doživeto praznovanje slovenskega kulturnega praznika.

M.Z.