Namesto “Trubarjev drevored” v Murski Soboti v bodoče “Drevored Martina Luthra”!

Vir: www.murska-sobota.si

Mestna občina Murska Sobota še ni dokončala Prve faze urejanja v sklopu projekta Ureditev mestnega središča (gre za urejanje ob južni strani občinske stavbe) in že spreminja ime sedanje ulice ter območja iz Trubarjevega drevoreda v Drevored Martina Luthra. Takšen je bil namreč predlog župana Aleksandra Jevška, ki ga je s pomočjo komisije za vodenje postopkov predlagal v sprejem Mestnemu svetu Mestne občine Murska Sobota.

Drevored Martina Luthra z namenom!

Predlagatelj (župan Jevšek) se je za spremembo imena odločil z namenom, da spominsko poveže del mesta posvečenega slovenskemu in prekmurskemu protestantizmu v celovit zgodovinski in kulturni kontekst reformacije v Evropi. Ker bo sedanje območje dobilo novo podobo (ogled bodoče podobe na: Bodoči izgled prenove), je menil, da je napočil tudi čas za spremembo imena območja in ulice.

V svetniški skupini SDS menili, da je Trubarjev drevored že uveljavljeno ime in primerno, da se ohrani tudi po zaključku investicije!

V razpravi, ki so jo svertniki obravnavali na 24. seji mestnega sveta, je svetniška skupina SDS menila, da bi že uveljavljeno ime območja ter ulice Trubarjev drevored bilo primerno ohraniti tudi po ureditvi območja. Trubar si kot Slovenec za prispevke in prepoznavnost slovenskega naroda še kako zasluži, da njegovo ime ohranimo na sedanjem območju, zato bi bilo dobro razmisliti ali si resnično želimo zamenjati ime z Martinom Luthrom, Nemcem. Predlagali so, da bi se naj dokument dal v širšo javno razpravo, mestni svet pa bi si tako pridobil povratno informacijo občank in  občanov. Predlog mestni svetniki niso sprejeli, predvsem so sledili predlogu županove komisije in temu, da mesto Murska Sobota postane del mreže t.i. Luthrovih mest.

Evangeličani danes praznujejo svoj praznik Dan reformacije, od leta 1992 pa je postal ta dan državni praznik. Kot vemo, se Slovenci na ta dan spomnimo pomena prve knjige in knjižnega jezika. Spomin nanese na Katekizem in Abecednik, ki sta delo osrednjega imena slovenskega protestantizma, Primoža Trubarja (po njem tudi sedanje ime območja in ulice ob južnem delu stavbe mestne občine), začetek protestantizma pa pripisujemo Martinu Luthru, Nemcu, ki je v nemškem Wittenbergu sprožil reformno gibanje, s katerim je opozoril na krizo v Cerkvi in sprožil nastanek novih cerkva. Po njem se bo v prihodnje imenovalo tudi območje in ime ulice.

Je odločitev predlagatelja ter zelena luč mestnega sveta, da zamenja ime območja ter ulice iz sedanje “Trubarjev drevored” v “Drevored Martina Luthra” prava?

Uredništvo