Višino premije dodatnega zdravstvenega zavarovanja bodo zvišale vse zavarovalnice

Zavarovalnica Generali bo z začetkom maja zvišala mesečno premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za 10,39 evra. Glavna razloga za zvišanje naj bi bila rast cen zdravstvenih storitev in rast obsega opravljenih zdravstvenih storitev v letu 2022.

Tako se bo osnovna mesečna premija pri zavarovalnici Generali s 1. majem zvišala na 44,89 evra, medtem ko je do sedaj znašala 34,50€. Pri konkurenčnih zavarovalnicah so osnovne premije bile že do sedaj nekoliko višje. Osnovna mesečna premija pri zavarovalnici Triglav trenutno še znaša 35,55 evra, pri zavarovalnici Vzajemna pa 35,67 evra.

Glede na to, da pri zavarovalnici Generali navajajo kot glavni razlog za zvišanje premije predvsem rast cen zdravstvenih storitev, lahko pričakujemo dvig premij za približno 10€ tudi pri Triglavu in Vzajemni, ki pa v tem trenutku še nista najavili dviga.

Vladna stranka Levica je v svojem programu pred volitvami napovedala ukinitev plačevanja dodatnega zdravstvenega zavarovanja, kar so stranke koalicije Gibanja Svoboda, SD in Levica zapisale tudi v koalicijsko pogodbo. Predsednik vlade Robert Golob in minister za zdravje Danijel Bešić Loredan sta odpravo zavarovanja v trenutni obliki najprej napovedovala za 1. 1. 2024, januarju letos pa se je rok za “preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja” premaknil v leto 2025.

Državljani se vse bolj sprašujejo, ali vsa ta draginja pomeni SVOBODO, ki so jo izvolili na zadnjih državnozborskih volitvah. Vse bolj se kaže, da aktualna vlada ob dnevnem najavljanju časovnic in reform situacije sploh ne obvladuje in da predsednik vlade Robert Golob nima več nobene kontrole nad dogajanjem. Neuradno je slišati, da bomo do jeseni dobili novega premierja, a le redko kdo verjame, da bo le-ta boljši od Goloba, če ga bo izbrala ista ekipa.

M.Z.