Pred nami je precej turbulentno obdobje

Raziskava Inštituta za raziskovanje trga in medijev Mediana, ki jo je včeraj objavil POP TV, je pokazala, da bi Stranka Svoboda (SS) v primeru, da bi bile volitve aprila 2024, prejela manj glasov, kot jih je pred dvema letoma prejela Slovenska demokratska stranka (SDS).

Poleg SDS (34,5%) in SS (23,0%) bi se v Državni zbor od trenutnih parlamentarnih strank uvrstili še SD (9,0%) NSi (7,4%), za las pa bi s 4,5% prag prestopila tudi Levica. Rezultat slednje v zadnjem obdobju niha ob meji za prestop v parlament, zato obstaja velika možnost, da bo po naslednjih državnozborskih volitvah nastopila politična kriza, saj stranke aktualne koalicije ne bi mogle sestaviti vlade brez pomoči SDS ali NSi in obratno.

Če nekoliko špekuliramo, pa ne gre povsem zanemariti možnosti, ki se je v preteklosti že zdela mogoča, pa do nje ni prišlo. Gre za možnost oblikovanja širše koalicije med SDS in SD ter NSi, ki bi na podlagi trenutnih rezultatov lahko oblikovale relativno trdno večino.

V primerjavi Medianine raziskave za POP TV z raziskavo pred dvema tednoma za DELO se je podpora SD precej zvišala, obenem pa podpora raste tudi SLS, ki se približuje pragu za vstop v parlament. Vstop slednje bi seveda razmerja v državnem zboru zelo spremenil, še posebej v primeru, da iz parlamenta izpade Levica.

Pred nami je torej precej turbulentno obdobje, ki bo levo opcijo v primeru, da ne najde novega obraza, ki bi mu uspelo Slovence ponovno speljati na led, pahnilo v sila neugoden položaj.

M.Z.