Plačna razmerja so porušena, vlada pa se ukvarja z ideologijo in biznisom

Minimalna plača bo v letu 2024 znašala 1.253,90€ bruto, saj je vlada na predlog ministra Luke Mesca sprejela odločitev o 4,2-odstotnem povišanju. Mesec se je namreč odločil za minimalno zakonsko uskladitev z letno decembrsko inflacijo.

Verjetno bi se vsi strinjali, da glede na današnje življenjske stroške nihče, ki dela, ne bi smel zaslužiti manj kot 1.000€ neto. A odločitev o dvigu ima tudi negativne posledice. Zaradi tega dviga so se sedaj še bolj porušila nekatera razmerja med plačami.

Po novem dvigu minimalne plače bo imela v šolski kuhinji pomočnica kuharja enako plačo kot vodja kuhinje. Namreč, vsem, ki imajo plačne razrede pod minimalno plačo, so delodajalci dolžni doplačevati razliko do minimalne plače. “Vodja kuhinje je trenutno ravno malo nad minimalno plačo, po novem pa bo delodajalec tudi njemu dolžan plačevati razliko do minimalne plače. To seveda pomeni, da bodo šole zelo težko dobile glavne kuharje,” je dvig minimalne plače komentiral eden izmed ravnateljev osnovnih šol.

Foto: MDDSZ

Zaradi nepremišljenih odločitev aktualne vlade bo po mnenju mnogih poznavalcev javnega plačnega sistema prišlo do kolapsa. “Ko ti znanstvenica reče, da gre delat v Lidlovo pisarno in to dejansko naredi,” je bil še eden izmed pomenljivih komentarjev na socialnih omrežjih.

“Plačna razmerja so res katastrofalna, delovni pogoji pa vse bolj nevzdržni. Novega kadra ni, ker so plače neprimerne in nedostojne za toliko vloženega truda in znanja. Starejši kader posledično izgoreva pod kupom obveznosti, da ta krhek sistem drži gor. Sesutje je neizbežno,” je situacijo komentiral tretji izmed sodelujočih v razpravi.

Dejstvo je, da bomo posledice čutili vsi, bodo dolgoročne in težko popravljive. A kaj, ko se polovica trenutne vlade ukvarja z ideologijo, druga polovica, s predsednikom Golobom na čelu, pa z biznisom. In to vse v imenu Svobode.

M.Z.