Nataša Martinec prevzela vodenje Kulturno turističnega društva Goska Satahovci!

Vir:B.P.

Konec meseca februarja je vodenje Kulturno turističnega društva Goska Satahovci prevzela Nataša Martinec. Delo v društvu ji ni tuje, saj je kar nekaj let v društvu opravljala delo blagajnika. Idej ji ne manjka, ohraniti želi aktivnosti, k so že utečene in dobro sprejete »doma in širše«, toda, želi presenečati tudi z novostmi. V najinem sproščenem pogovoru sva kramljala o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti društva.

Nataša Martinec, ste nova predsednica Turističnega društva Goska Satahovci z bogatim članstvom in mnogimi izvedenimi projekti ter dejavnostmi. Katere so tiste, ki društvo »delajo« prepoznavno do danes?

Danes šteje društvo 70 članov in kar mnogo jih je, ki so del zgodbe, ki se je rodila že v letu 2005. V ponos nam je vstopna tabla v vas Satahovci, postavljena lesena brv preko potoka Mokoš in postajališče za pohodnike in kolesarje. Ob slednjem se radi zadržujejo domačini in je resnično postala osrednja točka druženja v vasi, ki znova in znova vabi in ponuja nove vsebine. Dogodki, ki so že kar tradicionalni pa so velikonočne delavnice, pohod društva ob reki Muri, sodelovanje v čistilni akciji, izlet oz. ekskurzija članov na razne destinacije, pa pohod z baklami k polnočnici v sosednjo vas Krog ipd.

Torej nove vsebine, zgodbe in ključno, center druženja, pogovorov vaščanov… »Pripelje« počivališče v središče vasi tudi obiskovalcev od drugod?

Da. Kot sem omenila smo v prvi vrsti predvsem veseli, da je počivališče postalo center druženja in kramljanja domačinov, še posebej pa smo veseli obiskovalcev, ki jih je vsako leto več , kar samo potrjuje in nagrajuje naše pravilne usmeritve. Prepoznavni smo postali predvsem zaradi postavitve jaslic znotraj počivališča in za mnoge je to dogodek, po katerem vsakoletno povprašujejo.

Vir:N.M.

Znotraj društva deluje še kar nekaj drugih skupin. Poznana mi je folklorna skupina, literarno dramska skupina…

Da. Poleg omenjenih deluje še fotografska skupina ter ljudski pevci in godci Mokoš. S pomočjo vseh pa se izvajajo mnogi dogodki, ki so že kar tradicionalni. Recimo velikonočne delavnice, pohod društva ob reki Muri, sodelovanje v čistilni akciji, izlet oz. ekskurzija članov na razne destinacije, pohod z baklami k polnočnici v sosednjo vas Krog, kmečke igre pa kuhanje bograča, fotografiranje dogodkov in arhiviranje le teh.

Kako uspevate izpeljati vse dogodke, še posebej, ko so pred vami mnoge priprave, izpeljava, nato pospravljanje ipd.?

Dogodkov in mnogih projektov, ki smo jih in jih še bomo, ni mogoče izpeljati brez sodelovanja. Odlično sodelovanje s KS Satahovci, Klubom malega nogometa ter Prostovoljnim gasilskim društvom omogoča uspeh in širjenje ponudbe. Seveda pa morate razumeti, da se članstvo med posameznimi organizacijami prepleta, saj vas Satahovci šteje komaj 290 prebivalcev v 70 gospodinjstvih. Torej, je ključ do uspeha po domače »Stopiti skupaj«.

Vir:fb

Folklorna skupina, ki deluje znotraj društva je bila prva, ustanovljena v Občini Murska Sobota. Kako sploh do plesalcev, kako ohranjate skupino, si v tem tempu življenja vzamete čas za vaje?

Nasmeh. Folklorna skupina je kot pravite res bila prva, ustanovljena v Občini Murska Sobota. Naslednje leto bo praznovala že svoj 10. rojstni dan, zato bodo naslednje leto spet zapele goske in zaplesali bodo gosaki. Za resno delo in odgovoren pristop seveda moramo vaditi, v glavnem pa naše plesne pare sestavljajo poročeni možje in žene. Znotraj plesa se umirimo, poskušamo zaustaviti tempo življenja, postali pa smo pravi prijatelji. Izziv, s katerim se bom spoprijela v prihodnje, bo v naše vrste pripeljati še kakšen par, še kakšno “mladost”.

Vir:fb

V letu 2019 torej jubilej, 10. let delovanja folklorne skupine. Imate že v mislih, koga vse boste povabili?

Naša prireditev »Ko goske zapojejo in gosaki zaplešejo” bo gostila folklorne skupine iz Slovenije. Morda še kakšno presenečenje, ostaja še nekaj časa za razmislek.

Nataša Martinec, kako vidite društvo v prihodnje?

Ključno zame je, da s pomočjo članov ohranjamo dogodke, ki so se “prijeli”, ki so obiskani in po katerih imamo pozitivne odzive. Letos pa bomo prvič izpeljali “Goskinin kulturni maraton”, ki bo združeval ples, petje, razne delavnice ter vaško bogračijado. Seveda pa prihajajo nove ideje, prispevajo jih tudi mladi, kar me še posebej veseli. Recimo v fotografski skupini se je rodila ideja o dokumentiranju in nastajanju arhiva o vasi, o foto natečaju “Naj fotka” ter razstavljanju in nagrajevanju najboljših. Ko sva že pri mladih, vsake zapolnitve članstva z “mladostjo” ter zapolnitev ali dopolnitev po raznih skupinah bom še posebej vesela. To bo zame tudi največja preizkušnja v mandatu in izziv.

Gospa Martinec, hvala za prijetno kramljanje in delitev res odličnih zgodb, ki bogatijo vaš kraj. Želim vam mnogo energije in razumevanja članov, da se zmaguje le ob sodelovanju.

B.P.