Vladna namera je v škodo zdravstva in slovenskega podeželja

Vlada Roberta Goloba pripravlja za projekt prenove sistema nujne medicinske pomoči v Sloveniji, ki ga koordinira ministrstvo za zdravje in predvideva, da se število mest z 24-urnim dostopom do dežurnega zdravnika zmanjšalo. Tako bodo tudi v Ljutomeru ostali brez dežurnega zdravnika. Podobne spremembe je ministrstvo za zdravje v času Cerarjeve vlade že poskušalo izpeljati leta 2015, vendar je takrat zaradi vztrajnosti lokalnih skupnosti projekt na srečo propadel.

V zvezi z ukinjanjem nujne medicinske pomoči predvsem na podeželju se je vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec včeraj na pobudo občinskega odbora SDS Ljutomer srečala z direktorjem ZD Ljutomer Boštjanom Pihlarjem in županjo Občine Ljutomer mag. Olgo Karba. Skupaj so si ogledali novo stavbo nujne medicinske pomoči, nato pa je sledil pogovor o vladni nameri reorganizacije urgentnih centrov in razvojnim usmeritvam zdravstvenega doma v prihodnjih letih.

Jelka Godec je bila v prejšnji vladi državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade zadolžena za področje zdravstva in je s tem področjem zelo dobro seznanjena, poleg tega pa je v času bivše Janševe vlade za področje zdravstva na podeželju bilo izvedenih nešteto projektov v smeri izenačenja zdravstvene oskrbe v primerjavi s prestolnico in ostalimi večjimi mesti.

Pogovora so se udeležili tudi občinska svetnika SDS Srečko Žižek in Dejan Vnuk, bivši predsednik Sveta ZD Ljutomer Dominik Štrakl ter namestnik predsednika Sveta ZD Ljutomer Igor Kotarščak.

Vladna namera o reorganizaciji nujne pomoči in s tem ukinitvi dežurnih služb predvsem na podeželjskih območjih predstavlja tudi za prleško območje pravo katastrofo. Direktor Boštjan Pihlar je poudaril, da je pri ohranjanju človeških življenj pogosto vsaka minuta lahko usodna. Po nameravani reorganizaciji bo ljudem hitra in učinkovita pomoč pri reševanju življenja onemogočena. Gre za velik korak nazaj, saj Ljutomer kot razpršena občina pokriva zelo velik radius s kratkim odzivnim časom. Trenutna ureditev je učinkovita predvsem zaradi kratkih razdalj in usposobljenosti reševalcev, ki poleg profesionalnega odnosa in strokovnosti odlično poznajo teren.

ZD Ljutomer si je v času prejšnje vlade prizadeval za status satelitskega urgentnega centra (SUC), saj za to izpolnjuje prav vse pogoje (kadrovska zastopanost, geografska pokritost in novi primerni prostori NPM). “Žal se danes namesto o pridobitvi statusa SUC pogovarjamo o tem, ali bo ZD Ljutomer sploh obdržal dežurno službo”, je dejal Pihlar.

V stranki SDS odločno nasprotujejo nepremišljenemu ukinjaju tistega, kar v zdravstvu dobro deluje, pri čemer so enakega mnenja tudi vse lokalne skupnosti. Župani vseh štirih občin so na ministra za zdravje že naslovili odločno nasprotovanje takšni reorganizaciji na škodo občanov.

Direktor ZD Ljutomer Pihlar se je zahvalil Jelki Godec, da je v času Janševe vlade pomagala tudi ljutomerskemu zdravstvenemu domu, pri čemer so bili kljub izjemno težkim okoliščinam izpolnjeni vsi dogovori med vlado in lokalnimi skupnostmi. Razvoj zdravstva v Ljutomeru  je rezultat večletnih prizadevanj vseh zaposlenih in njenega vodstva.

Prisotni so izrazili prepričanje, da bodo vodstvo ZD Ljutomer v sodelovanju z župani občin Ljutomer, Križevci pri Ljutomeru, Veržej in Razkrižje naredili vse, da v Ljutomeru ne pride don ukinitve dežurnega zdravnika, Godčeva pa je zagotovila, da bo stranka SDS, čeprav je trenutno v opoziciji, glasen glas tistih rešitev, ki ne bodo na škodo zdravstva in slovenskega podeželja, saj je dostopno in kvalitetno zdravstvo ključen del socialne politike v državi blaginje.

M.Z.