NE hidroelektrarnam na reki Muri, DA biosfernemu območju!

Foto:fb

“Elektrarn na reki Muri ne bo”, je včeraj v Veliki Polani povedal okoljski minister Jure Leben. Območje novoustanovljenega Biosfernega območja Mura, na katerega “kotira” 16 obmurskih županov pa po njegovem mora iti po poti Unescovega certificiranega programa Človek in biosfera. Slednjega je v roke prejelo vseh 16 županov.

Leben je vso zainteresirano javnost tudi seznanil, da je v medresorsko usklajevanje že dal predlog, da se ustavijo postopki nadaljevanja sprejetja državnega prostorskega načrta za gradnjo hidroelektrarn na reki Muri. Kot ključni razlog je navedel presojo vplivov na okolje, ki “rezultira” negativno okoljsko poročilo.

“Na razglasitvi Biosfernega območja #Mura UNESCO. Ta dosežek ne bi bil mogoč brez #sodelovanja kar 16 občin ob reki Muri. Tako kot reke ne poznajo meja, tako naj velja tudi za naše sodelovanje. Povežimo se na lokalni, državni in nadnacionalni ravni ter zaščitimo našo reko Muro. S tem v mislih zagotavljam, da dokler sem jaz minister hidroelektrarn na Muri ne bo. Zato sem v medresorsko obravnavo poslal predlog, da se ustavi #DPN za hidroelektrarne na Muri, lahko preberemo na fb strani!

Podelitev certifikata bisofernega območja reke Mure je tako zagotovo za nekaj desetletij (ali celo več) oddaljila odločitve o izkoriščanju potenciala reke Mure za namen pridobivanja električne energije. Konec je razglabljanj, kdo ima prav. Reka Mura tako ostaja potencial za rečni in obrečni turizem, ki bo moral ponuditi lepote rastlinskega in živalskega sveta ob in v njej. Mnogi naravovarsteveniki so na tem območju “zabeležili” kar 30 vrst sesalcev, 200 vrst ptic, 15 vrst dvoživk, osem vrst plazilcev, 40 vrst rib, 50 vrst kačjih pastirjev, več kot 1000 vrst metuljev in hroščev ter več kot 600 vrst rastlin.

Ali se bo minister še kdaj spomnil, da je v roke kar 16 obmurskim županom podelil izziv za neposredni razvoj obmurskega turizma, bomo videli vsaj v času njegovega mandata. Projekti zagotovo bodo, za njih bodo poskrbeli župani. Kaj pa denar?

Uredništvo