Nepravična »dvojna obdavčitev« že izseljuje ljudi iz Goričkega, opozarja Marijan Klement!

Foto:B.P.

Marijan Klement od Grada na Goričkem je svetnik Občine Grad. V času državnozborskih volitev je na srečanjih s kandidati za Državni zbor že opozarjal na težave, ki jih povzroča nepravična in celo škodljiva rešitev »davčenja« delavcev migrantov, urejena v Zakonu o dohodnini.

Samo iz moje občine se je že izselilo več deset ljudi!

V svojem sporočilu za naš spletni portal pove, da se je samo iz njegove občine izselilo več deset ljudi. Tudi mladih. V sosednji Republiki Avstriji so si namreč zaradi pomanjkanja primernih delovnih mest v Pomurju najprej reševali ekonomski status, sedaj pa si zaradi nepoštene obdavčitve tam celo ustvarjajo svoj dom.

Spomnimo, da Slovence, ki delajo v Avstriji, bremeni neprijazno zapisan sporazum o izogibanju dvojne obdavčitve. Vsakemu slovenskemu delavcu avstrijski davčni organ obračuna akontacijo davka, slovenski delavec pa je kljub temu davčni zavezanec še v svoji državi. Na podlagi sporazuma se avstrijski davek odšteje od slovenskega, razliko pa mora delavec poravnati v Sloveniji. Toda, pri tem prihaja do velikih doplačil in napak, saj si davčna sistema Slovenije in Avstrije nista enaka.

Marijan Klement še spomni, kakšne posledice so v preteklosti za sabo pustili socialno-ekonomski vzroki, ki so Goričko dodobra izpraznili. Toda, da v današnjem času, ko živimo v svoji državi in o rešitvah odločamo sami, država pa ne prepozna težav, ki jih je povzročila sama, sem lahko upravičeno jezen. Jezi me tudi, da jim nekateri celo poskušajo »dati občutek krivde«, češ, da izkoriščajo slovenski zdravstveni in šolski sistem, z davki ne dodajo dovolj v pokojninske sklade, ne prispevajo dovolj za infrastrukturo, ki jo uporabljajo, in podobno. V resnici pa jim zdravstvene storitve v Sloveniji plačuje avstrijska zdravstvena zavarovalnica, zaradi višjega dohodka plačujejo višjo ekonomsko ceno vrtca, v Sloveniji plačujejo davek na stavbno zemljišče, svoja bivališča urejajo doma …

Gorička zemlja skriva v sebi neprecenljivo bogastvo. Tisti, ki tako nerazumno ureditev zagovarjajo, ne prepoznajo tega, kar smo že zdavnaj prepoznali »Goričanci«. Če že ne moremo delati doma v rodni Sloveniji, potem pravi: “Nam vsaj pustite, da se vračamo domov v svojo prelepo Goričko, kjer z veseljem svoj zaslužen denar porabimo tudi doma in prispevamo, da mikrogospodarstvo »živi« in zaposluje”.

Uredništvo