Nevarno za Slovenijo-delodajalci ne iščejo visokoizobraženega kadra!

V včerajšnjem članku smo zapisali, da je nadpovprečna gospodarska rast v Sloveniji sprožila povpraševanje po novih kadrih. Žal le za težja delovna mesta in poklice, ki jih na Zavodu za zaposlovanje težko najdemo. Kaj pa visokoizobraženi kader? Vsi vemo, da RS nujno potrebuje vlaganja v raziskave in razvoj!

Visokoizobraženega kadra delodajalci žal v kratkem ne bodo potrebovali!

Ker država RS nima izdelane jasne strategije poklicev (kot smo pisali v včerajšnjem članku), se tudi na trgu delovne sile pojavljajo anomalije. Ta trenutek na Zavodu za zaposlovanje “čaka na svojo priložnost” preveč visokoizobraženih mladih, če že, pa jih delodajalci zaposlijo zaradi subvencij in to za samo tri mesece (usposabljanje na delovnem mestu). Se da v tem času dokazati, da si iz pravega testa oz. ima delodajalec resen namen z mladim sodelavcem? Zadnje poizvedovanje pri delodajalcih žal kaže, da ti v kratkem ne bodo potrebovali visokoizobraženega kadra! To samo pomeni, da bo Slovenija še naprej v povprečni razvitosti, vse bolj pa izgubljamo bitko kot sledilci za najbolj razvitimi (kar je bil naš primarni cilj ob osamosvojitvi).

Nizki BDP/prebivalca in nizka produktivnost v RS že skoraj dejstvo!

Ker RS ne spremeni “poslovnega okolja” za delodajalce, žal tudi ti nimajo maneverskega prostora za vlaganja v visokoizobraženi kader, kaj šele v nove naložbe. Če pa se ne vlaga v razvoj, pa ne moremo pričakovati konkurenčnejšega poslovnega okolja in ne višje dodane vrednosti. Se moramo torej sprijazniti s stanjem, ki ga imamo?

Kot državljanom RS nam ne bi smelo biti vseeno!

Potrebujemo spremembe na bolje, saj si jih zaslužimo. Ko jih bomo zahtevali, bo tudi strah pred negotovostjo izginil, obrtniška dela bodo ponovno spoštovana, visokotehnološki poklici pa bodo spet “dobili svojo priložnost”. Končno se bomo kot spoštovani državljani RS začeli pogovarjali o funkcioniranju šolskega sistema, primerni odzivnosti ministrstva za gospodarstvo, ministrstva za delo… o Sloveniji, ki “gre v pravo smer”.

Uredništvo