Neverjetno, bosta bencin in dizel z današnjim dnem poletela v nebo?

Vir:Pixabay

Danes je že prepozno, da bi rezervoarje jeklenih konjičkov napolnili po obstoječih cenah naftnih derivatov. Te nikakor niso bile prijazne do prebivalcev Republike Slovenije. Okrevanje in gospodarska rast na mnogih svetovnih trgih spodbuja in vpliva tudi na rast cen naftnih derivatov (cena sodčka nafte). Že danes pa bo z veliko verjetnostjo glava bolela še bolj. Kot poznamo našo vlado, se nikoli ni odrekla svoji pogači. Rast cen nafte na svetovnem trgu preprosto prenese na končne kupce!

Cena neosvinčenega bencina 1,327 EUR/liter ter dizla 1,271 EUR/liter1,327! Do danes. In po novem?

Glede na dosedanjo prakso obstoječe Vlade RS ni pričakovati presenečenj. Znano namreč je, da z vsako podražitvijo cene sodčka nafte sledi “udarec po žepu” končnega potrošnika. Za razumevanje, ob obstoječi ceni litra nafte, se “pogača” deli tako:

  • 0,55114 EUR dobi prodajalec
  • do 1,271 dobi proračun RS (0,04671 taksa CO2, 0,008 EUR dodatka za zagotavljanje prihrankov energije, 0,42605 EUR trošarin, 0,0099 EUR prispevkov za zagotavljanje podpor el. energije, 0,22920 EUR DDV).

Bralec, ki si vzame več časa za analizo strukture cene, hitro ugotovi, da se vse nasedle in nepremišljene investicije (kot recimo TEŠ-6 in bodoči 2 TIR) znajdejo na računu davkoplačevalcev!

Uredništvo!