Civilna iniciativa Infokolpa in nekaj sopodpisanih nevladnih organizacij je kritičnih do kandidatke za notranjo ministrico Tatjane Bobnar, ker je v času po letu 2018 usmerjala policiste k množičnim izgonom ljudi, ki so nameravali zaprositi za mednarodno zaščito.

Država med letoma 2018 in 2022 izvedla 29.865 izročitev na Hrvaško po hitrem neformalnem postopku, od tega se je 16.000 izgonov zgodilo samo v letih 2018 in 2019, ko je Tatjana Bobnar zasedala najvišje položaje v policiji.

V civilni iniciativi so mnenja, da je Tatjana Bobnar zaradi usmerjanja policistov neposredno soodgovorna za ustvarjanje smrtonosnih razmer na balkanski migracijski poti. Množične izgone je kot sistemsko kršitev prepoznalo tudi vrhovno sodišče.

Po mnenju nevladnikov Slovenija za vodenje notranjega ministrstva potrebuje človeka, ki bo zmožen reševati konflikte in ne le sankcionirati. Od bodočega notranjega ministra pričakujejo tudi spopadanje s hudimi kršitvami temeljnih pravic migrantov in izvedbo ustreznih preiskav uradnih postopkov. Na podlagi napovedi stranke Gibanje Svoboda, da bodo odstranili žico na meji, je kandidatura Tatjane Bobnar za notranjo ministrico povsem neustrezna.

V kolikor bo Bobnarjeva postala ministrica, od nje pričakujejo opravičilo in priznanje posledic njenih dejanj ter jasno strategijo, kako bo popravila krivice za nazaj.

Pod protestno izjavo so se po poročanju MMC poleg Civilne iniciative Infokolpa podpisali še mreža Border Violence Monitoring, Delavska Svetovalnica in Društvo Humanitas ter tuje organizacije Are You Syrious?, Centar za mirovne studije, Alarm Phone Austria, Zagreb Solidarity City in Transbalkan Solidarity.

M. Z.