Gre za običajni vandalizem levičarskih aktivistk

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je v sporočilu za javnost odzvala na napad aktivistk, ki so v ponedeljek na Kongresnem trgu uničile inštalacijo iniciative Pohoda za življenje.

V luči tega dogodka je predsednica republike že 3. 10. 2023 v odzivu na vabilo na Pohod za življenje 2023 obsodila neprimeren način komunikacije do drugače mislečih, ki se je zgodil po novinarski konferenci predstavitve tega dogodka.

V uničevalno akcijo je bila vpletena tudi članica Mladinskega posvetovalnega odbora predsednice republike Sara Štiglic. V uradu predsednice Republike Slovenije so se tako odločili, da Sara Štiglic ni več članica Mladinskega posvetovalnega odbora.

Na izključitev Štigličeve iz mladinskega odbora se je danes odzvala Nika Kovač, ki zastavice na Kongresnem trgu, ki so jih v spomin nerojenim otrokom postavili organizatorji pohoda za življenje, dojema kot tiho in sistematično nasilje majhne skupine ljudi. Prav tako so se odzvali v stranki Levica, kjer so negativno presenečeni nad potezo Pirc Musarjeve. “Takšna odločitev predsednice se nam zdi zgrešena, Sari Štiglic pa izražamo vso podporo in poudarjamo, da podpiramo akcije za obrambo temeljnih pravic,” so zapisali v izjavi.

“Nika Kovač ima zelo hud problem z dojemanjem sveta. Ne razume (ali noče razumeti!) pravice ljudi do lastnega mnenja, ki ga ona interpretira kot “napačno stran zgodovine”. Misli, da je drugačen pogled od njenega- nasilje. Takšno dojemanje realnosti je vir nepotrebne revolucionarne napadalnosti, namesto da bi se (kot sama rada pojasnjuje!) drugačnih mnenj lotili z drugačnimi mnenji in jih prikazati kot moralnejše in bolj praktične rešitve,” je odziv Kovačeve komentiral Tomaž Štih.

Predsednica je po mnenju marsikoga obsodila vandalizem kot tak in z odzivom nikakor ni podprla zagovornikov nedotakljivosti človeškega življenja. Pravica slehernega človeka sega tako daleč, dokler z uveljavljanjem svoje pravice ne ogroža pravice drugega. Ali je v primeru splava pomembnejša pravica ženske od pravice nebogljenega otroka, ki se sam ne more braniti, presodite sami. A pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok, ki jo zagovarja Nika Kovač, lahko ženske uveljavljajo, preden omogočijo oploditev v svojem telesu.

M.Z.