Pošta Slovenije nabavila nov službeni avto za direktorja

Pošta Slovenije je kljub finančnim težavam za novega generalnega direktorja Marka Cegnarja nabavila nov službeni avto. Sama nabava avtomobila ne bi bila sporna, če se Pošta nebi ubadala z velikimi finančnimi težavami, zaradi katerih je prisiljena prodajati nepremične (stavba Pošte v središču Celja). Kako gleda na nabavo prestižnega terenskega vozila znamke Volvo V90 B5D cross country AWD okoli 3000 zaposlenih, ki ne dosega več niti minimalne plače?

(foto: posta.si)

Marko Cegnar, ki je bil za direktorja imenovan konec lanskega oktobra, se tako že po osmih tednih vodenja Pošte vozi z novim službenim vozilom,  saj manj prestižni Volkswagen Tiguan naj ne bi več “omogočal nemotenega izvajanje funkcije poslovodenja“. Takšna je bila namreč argumentacija vodstva Pošte.

Po poročanju portala pozareport.si naj b obstajal utemeljeni sum, da je ponudba nabavne vrednosti avtomobila prirejena. Cena vozila, sicer formalno pod dovoljeno mejo 60.000 evrov, znaša 59.952,56 evra, vključno z DDV. V oči bode podatek, da je to edini avto doslej, ki ga je Pošta vzela v najem, medtem ko je vseh 1.500 ostalih službenih vozil v lasti Pošte, ugotavlja Bojan Požar. Iz dokumentacije je razvidno, da poslovni najem volva za generalnega direktorja pomeni “odstopanje od dosedanje prakse Pošte Slovenije”.

Volvo V90 B5D cross country AWD (fotografija je simbolična)

Cene podobnih avtomobilov se na nemškem tržišču gibljejo med 60.000 in 90.000€, zato naj bi se na Pošti iz previdnosti odločili za tako imenovani poslovni najem. Iz priložene dokumentacije Požar tudi ugotavlja, da so na Pošti precej nenavadno prišli do praktično edinega ponudnika poslovnega najema, družbe Avant Car, kjer med solastniki najdemo tudi nekdanjega predsednika uprave Petrola Tomaža Berločnika.

“Električnega terenca znamke VW ID.4, tudi bolj prijaznega okolju, ki ga je vozil prejšnji direktor Pošte Tomaž Kokot, pa Marko Cegnar ni hotel voziti in ga je, vsaj po naših informacijah, dodelil Urošu Krajncu, direktorju upravljanja s človeškimi viri” je še zapisal Požar.

M.Z.