Nova gospodarska kriza je za vogalom; bo udarila še huje?

Foto:Pixabay

Strokovnjaki že svarijo, da je pred vrati nova finančna kriza. Dočakali naj bi jo že v letu 2020. Toda, analitika J.P. Morgana, John Normand in Federico Manicardi pomirjata, da bo le ta mnogo prijaznejša, kot pred desetimi letiu, poročaportal cekin.si.

Delnice na ameriškem trgu bodo padle za približno 20 odstotkov!

Ameriška investicijska banka J.P. Morgan predvideva, da bodo ameriške delnice med novo krizo padle za približno 20 odstotkov. Spomnimo, da je leta 2008 le ta padla za kar 54-odstotkov. Izgube, ki jih bo “prinesla” ta zaostritev bi naj najbolj zarezale v področje energetike in pri rudninah ter na trgih v razvoju. Med slednje pretežno uvrščamo Brazilijo, Rusijo, Indijo in Kitajsko.

Je pa zanimivo razmišljanje še enega od analitikov J.P. Morgana Marka Kolanovica, ki opozarja na nevarnost digitalizacije trgovanja. Pojasnil je namreč, da se pri trgovanju preveč vlaga in zaupa računalniškim algoritmom, ki pa ne zrcalijo dejanskega stanja na trgu. Opozori, da bi lahko nova kriza prinesla velike socialne napetosti in ultra hitre padce na svetovnih borzah kot so bili pred 50 leti. Sam namiguje, da bi lahko v določenih primerih (zapuščanje EU s strani V. Britanije) zaostritev finančne krize bila podobna tisti iz leta 2008.

Kot kaže, bomo kmalu, torej 10 let po največjem stečaju v zgodovini, ki ga je razglasila investicijska banka Lehman Brothers zaplavali v nov cikel gospodarske krize.

Uredništvo