Nova vlada, stari obrazi, nevarna razmerja!

Vir:fb

Bodoča vlada je sestavljena, mandatar je znan. Od Šarca seveda ni nihče več pričakoval presenečenj, saj je bilo vse bolj jasno, da mu vlado sesavljajo drugi. Ker se je ta morala sestaviti, pa večjih presenečenj niti ni pričakovati pri kadrovanju na ključne ministrske stolčke!

Ti (in obrazi) bodo dokončno znani v začeku septembra, DZ pa bo o listi teh predvidoma odločil sredi septembra.

Predsednik vlade bi po pričakovanju prevzel ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za finance, ministrstvo za javno upravo ni presenečenje, je pa to ministrstvo za zdravje!

“Nosilec” oblasti mora voditi ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za finance, zato vodenje teh dveh resorjev s strani stranke LMŠ ni presenečenje. Tudi vodenje ministrstva za javno upravo ne preseneča, je pa zagotovo presenečenje (ali izziv) prevzem ministrstva za zdravje, kjer je trenutno največ težav in potreb po “prevetritvi” resorja.

SMC-ju ministrstvo za zunanje zadeve, ministrstvo za okolje in prostor, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Stranki Mira Cerarja bo kot kaže zaupano ministrstvo za zunanje zadeve, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter ministrstvo za okolje in prostor. Po zadnjih neuradnih informacijah bi naj stranka SMC prevzela tudi vodenje ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Kot je znano, sta se pri delitvi stolčkov precej “udarili” stranki SD in SMC, predvsem zaradi ministrstva za gospodarstvo, ki si ga je želela tudi stranka SD!

Stranki SD pravosodno, šolsko in kulturno ministrstvoter vodenje Državnega zbora!

Kot kaže, bo stranki SD pripadalo pravosodno, šolsko in kulturno ministrstvo ter vodenje Državnega zbora, kjer bo preizkus (podporo) še moral prestati sam predsednik SD Dejan Židan. Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti, ki naj si ga ne bi želela voditi nobena druga stranka, je še v petek bilo v “rokah” SD-ja. Kot kaže, je kompromis glede vodenja Državnega zbora ravno to ministrstvo, ki gre stranki SMC!

Obrambno in kmetijsko ministrvo stranki DeSUS!

Stranka Karla Erjavca bi naj prevzela obrambno in kmetisjko ministrstvo.

SAB bo vodila ministrstvo za infrastrukturo, Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu ter Službo vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko!

Stranki Alenke Bratušek bi naj pripadalo vodenje ministrstva za infrastrukturo, Služba vlade RS za razvoj in evrospko kohezijsko politiko ter Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu.

Glede na že precej jasen razrez, so z veliko verjetnostjo znani bodoči ministri. Tako naj bi zunanji minister postal predsednik stranke SMC in bivši premier Miro Cerar, minister za obrambo (na tem stolčku se je že kalil) Karl Erjavec, ministrica za pravosodje Katičeva (bivša ministrica za obrambo) ter infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek.

Kot je znano, smo novega predsednika vlade dobili v petek s 55 glasovi za in 31 proti. To je postal Marjan Šarec. Kmalu bo nova vlada že na preizkušnji in sicer pri prodaji NLB. Ali se bo ob tako “široki” sestavi sploh lotila kakšnih reform, bomo videli v prihodnje.

Uredništvo