Slovesnost v znamenju 300 obletnice rojstva Štefana Küzmiča

V Gledališče Park v Murski Soboti je Mestna občina Murska Sobota v sodelovanju z Evangeličansko Cerkvijo v Sloveniji in Protestantskim društvom Primož Trubar pripravila slovesnost ob dnevu reformacije.

Zbrane je v uvodu pozdravil župan Damjan Anželj, ki je v nagovoru poudaril bogastvo verske raznolikosti in  strpnosti ter sožitja drugače verujočih prebivalcev Prekmurja.

Slovesnost je potekala v duhu letošnje 300. obletnice rojstva Štefana Küzmiča (1723-1779), evangeličanskega duhovnika, rojenega v Strukovcih, ki je s prevodom Nove zaveze iz grščine v materinščino postavil temelje prekmurskemu knjižnemu jeziku kar je pomembno zaznamovalo celostni razvoj slovenščine.

Njegovemu življenju in delu je posvečen dokumentarni film „Nouvi zakon Štefana Küzmiča“, ki ga je režiser Štefan Celec posnel leta 2009 in so si ga zbrani lahko ogledali na tokratni slovesnosti.

V programu sta nastopila tudi Monika Novak in Miran Čarni, ki nastopata pod imenom Duo Mystica. Med drugim sta izvedla skladbo, posvečeno Küzmiču in himno evangeličanske cerkve “Trdi grad je naš Bog”, ki jo je po 46. psalmu napisal Martin Luther.

Škof Evangeličanske Cerkve v Sloveniji mag. Leon Novak je v zaključku slovesnosti izpostavil pomen reformacije za slovenstvo in slovenski jezik ter pomen trdnosti vere v današnjem času. Zbranim je čestital ob prazniku in zaželel mirno in lepo praznovanje.

M.Z.