Gasilci so slovesno otvorili novo gasilsko sejno sobo in prevzeli novo motorno brizgalno 

Pred gasilskim domom v Lipi v občini Beltinci so v soboto, 1. oktobra, gasilci PGD Lipa pripravili gasilsko slovesnost, na kateri so odprli novo sejno sobo in namenu predali novo motorno brizgalno znamke Magirus Fire 1000.

Slovesnosti so se poleg domačih gasilcev in ostalih krajanov ter gostov udeležili podžupan občine Beltinci Bojan Žerdin, predsednik Gasilske zveze Beltinci Andrej Vöröš in poveljnik Tadej Jerebic ter predsednik KS Lipa in častni predsednik PGD Lipa Jože Ferčak.

Zbrane je nagovoril podžupan Občine Beltinci Bojan Žerdin

Društvo je bilo ustanovljeno leta 1933 in deluje pod okriljem Gasilske zveze Beltinci. O novih gasilskih pridobitvah sta spregovorila predsednik PGD Lipa Jernej Zver in poveljnik Tilen Tratnjek. Gasilci iz Lipe redno posodobljajo gasilsko opremo, vzorno vzdržujejo gasilske prostore ter odlično skrbijo za podmladek.

Letošnji mesec požarne varnosti je za gasilce iz Lipe slovesen, saj so uradno predali svojemu namenu prenovljeno novo gasilsko sejno sobo in prevzeli novo motorno brizgalno Magirus Fire 1000, pred njimi pa je še dan odprtih vrat. Stara motorna brizgalna Zigler je dolga leta služila osnovnemu namenu pri gašenju požarov, v zadnjem času pa več pri prečrpavanju vode v primeru poplav. Leta 2014, ko je tudi Lipo doletela stoletna povodenj, se je pokazala potreba po novi motorni brizgalni. Finančna sredstva v višini trinajst tisoč evrov so zagotovili z dvema akcijama zbiranja starega železa.

Gasilcem je čestital tudi Predsednik Gasilske zveze Beltinci Andrej Vöröš

Gasilci so si že dalj časa prizadevali za sodobno gasilsko sejno sobo. S prostovoljnim delom gasilcev so preuredili prostor nekdanje vaške trgovine, ki se nahaja v neposredni bližini gasilske garaže. V novi sejni sobi bodo nadaljevali z izobraževanjem mladih, čemur je poseben poudarek namenil že bivši predsednik društva Avgust Koroša. Z gradbenimi deli v stari vaški trgovini so pričeli leta 2019, a je epidemija dela nekoliko zaustavila. Ponovno so dela stekla konec lanskega leta. Sodoben prostor sedaj omogoča digitalno prezentacijo, sestanke manjših skupin, primeren pa je tudi za izobraževanje mladih.

Trak sta prerezala predsednik Jernej Zver in poveljnik Tilen Tratnjek

Kulturni program so obogatili mladi člani, Ljudski pevci in gledališka skupina Veseli vandrovci iz Kulturnega društva Lipa. Blagoslovitev nove motorne brizgalne in nove sejne sobe je opravil župnik župnije Turnišče pater Toni Brinjovc, ki je gasilcem čestital za novi pridobitvi in z blagoslovom v božje varstvo priporočil pripomočke in tudi vse gasilce iz Lipe.

M.Z.