Evidenten pritisk na družino, kmetijstvo, podjetništvo ter vse, kar se spada v nabor “sovražnikov marksizma”

Prihajajo novi davki, ki so sicer bili obljubljeni že pred volitvami, v !imenu solidarnosti in pravičnosti” pa jih aktualna vlada uvaja praktično vsak teden. Sedaj prihaja na plano, da smo o uvedbi nekaterih novih davkov odločali tudi na lanskih referendumih, a takrat vam tega seveda nihče ni povedal.

Vlada je pod diktatom stranke Levica z ukinitvijo izvajanja Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ni dodatno obremenjeval ljudi z novimi prispevki, sedaj uvedla nov davek, ki bo obremenil vse davkoplačevalce. Za izvajanje dolgotrajne oskrbe in varstva starejših je na podlagi prejšnjega zakona bilo dovolj sredstev v proračunu. A Golobova vlada se je odločila tista sredstva preusmeriti za “opolnomočenje” izbranih privilegiranih nevladnih organizacij, ki imajo sedež po večini na enakem naslovu.

Na podlagi “solidarnosti in pravičnosti” se bo po novem predlogu upokojencem pokojnina dodatno znižala za 1%, plače, ki so v primerjavi z drugimi evropskimi državami že tako preobremenjene s prispevki, pa bodo nižje še za 1%. Kmetje in samozaposleni bodo zaradi sprejete nove zakonodaje morali plačati dodatna 2%.

Bodo “solidarni in pravični” tudi novi davki, kot na primer davek na nepremičnine? Vse kaže, da ključni odločevalci v stranki Gibanje Svoboda, SD in Levica živijo v nekem drugem svetu, v neki drugi družbeni ureditvi. Ali pa morda s pritiskom na družino, kmetijstvo, podjetništvo ter vse, kar se spada v nabor “sovražnikov marksizma”, že uvaja nov družbeni red, ki smo se mu v devetdesetih že odrekli?

V Slovenski demokratski stranki so v sporočilu za javnost zapisali, da ne bodo podprli nobenega vladnega predloga, ki v teh časih draginje za državljanke in državljane uvaja nov obvezen davek oziroma prispevek. 
 
V letu dni je ta vlada v okviru davčne zakonodaje delavcem že znižala neto plače, zvišala davke, upokojence prikrajšala za izredno uskladitev pokojnin, dodatno obremenila samozaposlene, z novimi ukrepi pa poskuša otežiti delo kmetom. Nov obvezen prispevek se že uvaja na področju zdravstva, v kratkem pa tudi na področju dolgotrajne oskrbe. 
 

M.Z.