Najprej mora Nsi zbrati deset podpisov

Stranka Nova Slovenija – Krščanski demokrati bo proti ministrici za kulturo Asti Vrečko vložila interpelacijo. Ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve je po njihovem mnenju nedostojno in zavržno dejanje, ki si zasluži vsaj razrešitev pristojne ministrice.

“Osamosvojitev je bila najsvetlejši in najpomembnejši del naše zgodovine, ki si prav gotovo zasluži svoj muzej. Samostojna Slovenija je zrasla iz enotnosti naroda in plebiscitarne odločitve, da želimo živeti v svoji državi. Vlada je še enkrat več pokazala svoj odnos do naše zgodovine. Na točki, kjer bi bilo vredno graditi enotnost naroda, ki jo potrebujemo za prihodnje izzive, so se odločili za vnos razdora in konfliktov,” je na socialnem omrežju zapisal predsednik Nsi Matej Tonin.

Interpelacijo bodo posredovali v podpis vsem poslanskim skupinam v DZ, saj so prepričani, da bodo poslanci glasovali po svoji vesti in omogočili obstoj samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve.

Kakšen bo učinek interpelacije, če do nje sploh pride, najbrž ni težko uganiti. Gotovo bodo poslanci imeli v Državnem zboru v sklopu razprave možnost izmenjati mnenja in argumente proti oziroma za zaprtje Muzeja slovenske osamosvojitve. Najprej je potrebno seveda zbrati deset podpisov, ki jih Nsi brez vsaj še dveh poslancev iz drugih poslanskih skupin ne more zbrati. V kolikor jim to uspe, pa mora za zamenjavo ministrice glasovati večina, torej vsaj 46 poslancev državnega zbora.

Mnogi so mnenja, da je za interpelacijo prepozno, ker je ukinitev muzeja s sklepom udejanjila vlada. Poleg tega bo neuspela interpelacija dala aktualni vladi in še posebej ministrici Vrečkovi dodaten veter v jadra, kar jo bo gotovo motiviralo k sprejemanju še bolj škodljivih odločitev za Slovenijo.

M.Z.