O ženskah ob njihovem prazniku dnevu žena

Ženske so prvič opozorile na nečloveške delovne pogoje in na majhne plače 8. marca 1857, ko so v New Yorku organizirale protest. Dve leti pozneje so že ustanovile delavski sindikat in v letu 1908 organizirale prve proteste (s sloganom “Kruh in vrtnice”) Uradno mednarodno priznanje praznovanja dneva žena štejemo leto 1910, “zgodilo”  pa se je  na mednarodni socialistični konferenci v Kopenhagnu.

Slovenke so nase začele opozarjati, v časopisu Slovenka, že v letu 1987, leto pozneje pa so že “aktivirale” žensko društvo. Pridobitev volilne pravice v letu 1945 štejemo kot pomembno prelomnico k izenačitvi pravic z moškimi, leto 1974 “pa jim je podelilo” pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok.

V Republiki Sloveniji (vir: SURS) danes praznuje cca. 1.040.369 žensk, od tega 1.001.919 Slovenk. Še vedno so prva tri najpogostejša ženska imena Marija, Ana in Maja. V povprečju so stare 44,1 leto, tehtajo 69 kg in so visoke 165 cm, k dvigu naše natalitete pa so prispevale 1,5 otroka. Na splošno so bolj zadovoljne s svojim življenjem kot moški, dočakajo pa tudi višjo starost od njih. Še vedno pa so ženske bolj izpostavljene tveganju revščine, so bolj pogosto žrtve nasilja in manj zasedajo vodstvene položaje.

Čestitke vsem ženskam ob njihovem prazniku, dnevu žena!

vir:http://zenska.hudo.com/aktualno/izakaj-je-8-marec-dan-zena/

Uredništvo, 7.3.2017