dr. Milan Zver

“V letošnjem letu mineva dvajset let, odkar je svoje zemeljsko življenje zaključil dr. Jože Pučnik, oče slovenske države. S ponosom nas navdaja, da smo v  naši politični družini imeli človeka, kot je bil dr. Jože Pučnik, ki je bistveno prestregel strankarske okvirje in bil ne le legenda SDS, ampak tudi slovenska in evropska legenda.” Tako je o dr. Pučniku zapisal njegov nekdanji tesni sodelavec, sedaj evropski poslanec dr. Milan Zver.

Dr. Jože Pučnik je s svojim lucidnim in pronicljivim duhom zmogel predvidevati razmere. V času pred plebiscitom je med drugim dejal, da Beograd načrtno izpodkopava slovensko gospodarsko podstat in da je treba temu narediti konec. Ko je dr. Pučnik za Revijo 57 napisal znameniti prispevek, je bil prepričan, da se lahko oblasti odvzame kultna nedotakljivost, a prišel je pogrom.

Tisk revije so zaustavili, obsodili so ga na devet let strogega zapora, leta 1963 je bil zaradi splošne amnestije pogojno izpuščen, ponovno se je vključil v intelektualno in publicistično delo ter v novi reviji Perspektive objavil svojo znamenito razpravo. Bil je izgnan v tujino, kjer se je moral ponovno šolati, vendar pa so bile njegove vezi z domovino premočne, da bi ostal po volji partije izgnan.

vir: EPP

Ko se je rodila slovenska pomlad, se je Pučnik najprej priključil Socialdemokratski zvezi, od Tomšiča prevzel vodenje stranke, soustanovil je gibanje Demos, ki je zmagal na prvih demokratičnih volitvah leta 1990, leta 1991 pa je izpeljal osamosvojitev Slovenije. Bil je človek velikih odločitev. Po slovenski pomladi je nastopil čas za prehod v normalnost. Zavedal se je težavnosti te poti. Poleg Janeza Janše je bil eden redkih, ki je razumel, da  je razgradnja totalitarnih struktur predpogoj za demokracijo in vladavino prava.

Ko je Evropski parlament spoznal veličino dela in osebnosti dr. Jožeta Pučnika, ga je s simboličnim poimenovanjem dvorane po njem, za kar sem si osebno prizadeval dolgih pet let, postavil ob bok drugim velikim evropskim voditeljem. V svoji skromnosti bi dr. Pučnik zavrnil takšno čast, a bi razumel, da uvrstitev med velikane evropske politike pomeni tudi uvrstitev zgodovinskih dosežkov slovenskega naroda.

Milan Zver, Romana Tomc in Franc Bogovič

Ob današnji obletnici smrti so se dr. Pučniku včeraj tudi v Evropskem parlamentu Milan Zver, Romana Tomc in Franc Bogovič poklonili s položitvijo cvetja ob njegov doprsni kip in na ta način obeležili spomin nanj.

V Slovenski demokratski stranki vabijo na obeležitev 20. obletnice smrti očeta slovenskega naroda dr. Jožeta Pučnika, ki bo potekala danes od 15. ure dalje pred parlamentom na Trgu republike.

M.Z.