Prejeli so “5 cvetov” in srebrno priznanje

Konec meseca junija tega leta smo poročali, da se je Velika Polana uvrstila v finale svetovnega tekmovanja v urejenosti krajev.

Velika Polana med šestimi finalisti

Občina Velika Polana je že večkrat sodelovala na tekmovanjih v urejenosti krajev in za to prejela že vrsto priznanj in nagrad. Tokrat so znani rezultati finalnega tekmovanja Svetovnega tekmovanja urejenosti krajev. 22. in 23. oktobra je v Viktoriji v Kanadi potekala 28. razglasitev in podelitev mednarodnih nagrad. Tekmovalne skupnosti so prejele rezultate na podlagi meril ocenjevanja, skupaj z oceno cvetov. V finale se je uvrstilo 6 krajev.

Urejeno središče Velike Polane (foto: M.Z.)

Občina Velika Polana je v kategoriji Mednarodni izziv male skupnosti prejela oceno “5 cvetov” in srebrno priznanje ter posebno omembo za okoljsko ukrepanje v okviru mednarodnega simpozija. V tej kategoriji je Občina Velika Polana dosegla 2. mesto na svetovnem nivoju, kjer jo je premagala samo vas iz Irske, čeprav so prejeli isto število cvetov in srebrno priznanje kot zmagovalci.

Domačija Miška Kranjca (foto: M.Z.)

Občina Velika Polana je zmagala v posebni kategoriji za izjemne dosežke – CiB mednarodna nagrada za vključenost lokalne skupnosti: sodelovanje društev, šole in vrtca, organizacij ter posameznikov, ki živijo na tem območju. Sodnika ocenjevalca Susan Ellis in Alex Pearl sta življenje v Veliki Polani ocenila kot vzor povezanosti človeka z naravo.

Mokrišče sredi Velike Polane (foto: M.Z.)

Več o samem tekmovanju in rezultatih bodo predstavili na Martinovanju v Veliki Polani, ki bo v soboto, 12. novembra 2022 popoldan pod šotorom pri občinski stavbi. Priznanje bo Občini Velika Polna predal Anton Schlaus, ki je pri Comunities in Bloom koordinator za Slovenijo.

M.Z.