Odprt mejni prehod je pred tridesetimi leti omogočil tesnejše povezovanje Slovencev na obeh straneh meje

Na mejnem prehodu Martinje – Gornji Senik so se v petek, 7. oktobra,  spomnili 30. obletnice odprtja prehoda. Na dogodku so sodelovali Zveza Slovencev na Madžarskem ter občine Gornji Senik, Kuzma in Gornji Petrovci, za kulturni program pa so poskrbeli učenci obmejnih šol in mešani pevski zbor Avgust Pavel z Gornjega Senika.

In pred dobrimi tremi desetletji so se takratni lokalni funkcionarji začeli povezovati z rojaki na drugi strani. V obliki civilne iniciative so se povezali s ključnimi ljudmi družbenega dogajanja med porabskimi Slovenci in s skupnimi močmi pritisnili na oblasti na lokalni in državni ravni obeh držav. Najprej je prišlo do večkratnega začasnega enodnevnega odprtje mejnega prehoda, leta 1992 pa so ob prisotnosti predsednikov obeh držav dočakali veličastno odprtje mejnega prehoda Martinje – Gornji Senik.

Kot obmejni duhovnik v Dobrovniku, Lendavi in pozneje v župniji Gornji Petrovci je deloval tudi Ivan Camplin. Od leta 1993 do 2001 je deloval kot neuradni kaplan za Slovence na Gorenjem Seniku v Porabju. Dodobra je poznal življenje ljudi, ki jih je več kot štirideset let ločevala železna zavesa. Poleg dušnega pastirstva je Camplin bil tik pred drugo svetovno vojno urednik verskega časopisa Novine, po vrnitvi iz madžarskih zaporov po končani vojni pa je tudi veliko pisal. Nastalo je okoli 250 krajših del v obliki pesmi, raznih zgodb, potopisov in priložnostnih zapisov in avtobiografija Mojih 90 let.

Med drugim je napisal pesem z naslovom Himna, v kateri spodbuja Slovence z obeh strani meje k skrbi za vero in materin jezik in jim vliva upanje, da bo napočil trenutek, ko bodo ovire padle. Pesem je uglasbil nekdanji organist v Bogojini Ignac Maučec.

 

HIMNA
(Ivan Camplin)

Kjer nas družno največ biva,
kjer ravnina širna sniva,
tu v Prekmurju smo doma,
tu nam tekla zibelka.
Ločil nas je Nemec, Madžar,
znova tam Slovenec bo vladar.

Breg srebrni naša dika,
mater naših verna slika:
čuvale so naš zaklad,
jezik, ki je poln vseh nad.
Ločil nas je Nemec, Madžar,
znova tam Slovenec bo vladar.

Bratje dragi onstran meje,
duh ljubezni do vas veje.
Pride vam vstajenja čas,
pride velik praznik naš.
Ločil nas je Nemec, Madžar,
znova tam Slovenec bo vladar.

Mrtva Raba znova živi,
Črno jezero zasveti!
Dosti bilo je gorja,
naj zavriska svoboda!
Ločil nas je Nemec, Madžar,
znova tam Slovenec bo vladar.

M.Z.