Obtožnica zoper Zoran Jankovića pravnomočna, tako Specializirano državno tožilstvo!

Vir:fb

Obtožnica zoper Zorana Jankovića in še osem soobtoženih je postala pravnomočna. Ni jim pomagal niti ugovor, ki ga je sodišče za vseh devet že zavrnilo kot neutemeljene, poroča STA. Gre za goljufije in druga kazniva dejanja, povezana z nasedlim projektom Stožice.

Tožilstvo obtožnico vložilo šest let po prvih hišnih preiskavah, točno 18. maja letos!

Tožilstvo je devetim fizičnim osebam (Jankoviću-župan MOL, Romanu Jakiču-SAB, Uroš Ogrin in Zlatko Sraka. – Grep, Samo Lozej-takrat direktor Ljubljanske tržnice in parkirišča, Marko Kolenc-vodja občinskega oddelka za šport, Andrej Lavrič-direktor projekta gradnje Stožic ter Borut Skubic in Milan Črepinšek – odgovorna pri dodelitvi sredstev EU) uspelo v zaseženih dokumentih in drugih virih dokazati več kaznivih dejanj. Tako jim očita zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, goljufijo na škodo EU, preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditev ali uničenje poslovnih listin. 

Po fiktivno podpisani pogodbi izvajalec kreditno sposoben!

Organizirana združba je projekt Stožice lahko “zagnala” šele potem, ko je podjetje Grep (poznejšemu izvajalcu projekta) s fiktivno pogodbo v višini 1.8 MIO EUR pomagala do kreditne sposobnosti. Šlo je za pogodbo o najemu parkirišč v pozneje izgrajenih Stožicah, ki so “bankirju” dale zeleno luč za najem 50 milijonov evrov kredita pri državni Novi Ljubljanski banki. S to “ukano” pa je Janković (beri Mestna občina Ljubljana) izpolnil pogoj za .pridobitev evropskih in državnih sredstev v višini 9,4 MIO EUR.

Spomnimo, da je podjetje Grep končalo v stečaju, projekt Stožice pa je ostal nedokončan. Grep bi namreč po pogodbi z občino moral izvesti še 400 parkirnih prostorov, šest uvozov oziroma izvozov v garažo, ogrevalno nogometno igrišče in zunanjo ureditev parka okrog športnega centra. Zaradi stečaja je za seboj pustil številne neplačane podizvajalce. Eden izmed lastnikov podizvajalskega podjetja, Ivan Selinšek iz podjetja Varkossi, pa si je celo vzel življenje.

Uredništvo