Za izvedbo prostovoljnega testiranja pripada učencem, dijakom in študentom 10 testov na mesec

Pred začetkom šolskega leta je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport podalo navodila glede izvedbe preventivnih testiranj na okužbe s Covid-19.

Teste lahko učenci, dijaki in študenti prevzamejo v lekarni s kartico zdravstvenega zavarovanja, če pa je oseba tujec in nima kartice zdravstvenega zavarovanja, bo teste lahko prevzel s potrdilom o vpisu oziroma vključenosti v vzgojno-izobraževalni zavod in osebnega dokumenta. Testi so v lekarnah na voljo od danes naprej.

Samotestiranje se bo izvajalo v domačem okolju in je prostovoljno. Priporoča se ob pojavu simptomov, značilnih za Covid-19 oz. po stiku z okuženo osebo. Samotestiranje omogoča hitro identifikacijo in izolacijo okuženih oseb.

“Še naprej je pomembno, da upoštevamo osnovne higienske ukrepe in priporočila za preprečevanje njegovega prenosa in širjenja ter ukrepe za samozaščitno vedenje,” so še zapisali na spletni strani ministrstva.

Ko je podoben ukrep sprejela prejšnja vlada, je v medijih in na socialnih omrežij bilo veliko govora o tem, kako je samotestiranje škodljivo za otroke, prav tako je po mnenju kritikov bilo premalo navodil za izvedbo testiranj in podobno. Se bodo nasprotniki kakršnih koli ukrepov za zajezitev epidemije tudi tokrat oglasili?

M.Z.