Zimska oprema motornih vozil

Policisti  PU  Murska  Sobota  udeležence  v cestnem prometu opozarjajo, da morajo biti motorna in priklopna vozila na slovenskih cestah od 15. novembra do 15. marca in v zimskih razmerah opremljena s predpisano zimsko opremo.

Pri dvoslednih motornih vozilih, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg, in priklopnih vozilih, ki jih vlečejo, morajo biti nameščene zimske pnevmatike na vseh kolesih ali poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki za pogonska kolesa. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os. Pogoji  za  uporabo  snežnih  verig  so izpolnjeni takrat, ko je na vozišču toliko  snega, da pnevmatika med vožnjo ne pride v stik s površino vozišča.

Pri dvoslednih motornih vozilih, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg, in priklopnih vozilih, ki jih vlečejo, morajo biti nameščene zimske pnevmatike najmanj na pogonskih kolesih ali poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki za pogonska kolesa. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os. Poleg tega morajo imeti ta vozila v opremi še lopato. Kanali dezena pnevmatik, ki spadajo v zimsko opremo, morajo biti globoki najmanj 3 mm.

Zimske  pnevmatike so tiste pnevmatike, ki imajo na boku proizvajalčevo oznako “M+S” ali ”M.S” ali ”M&S”.

M.Z.