Janez Janša ob 32 obletnici odhoda zadnjega jugoslovanskega vojaka

Od leta 2015 Slovenija praznuje 25. oktober kot dan suverenosti. Tega dne leta 1991 je iz koprskega pristanišča nekaj minut pred polnočjo odplul malteški trajekt Venus z zadnjimi vojaki Jugoslovanske armade.

Jugoslovanska armada se je s slovenskega ozemlja umaknila natančno štiri mesece po tem, ko so poslanci v skupščini razglasili samostojno državo, z odhodom agresorske vojske je bila dosežena popolna suverenost in tako izpolnjeni vsi pogoji za mednarodno priznanje Slovenije.

Milan Kučan, 31. 1. 1990
“O odcepitvi Slovenije od Jugoslavije je težko celo misliti, ker to ni nikoli bila moja najintimnejša opcija. Z njo se ne morem sprijazniti.” 

Medtem, ko zadnjemu šefu Komunistične partije Slovenije in prvemu predsedniku R Slovenije Milanu Kučanu samostojna Slovenija nikoli ni bila intimna opcija, je takratni obrambni minister Demosove vlade Janez Janša na vprašanje novinarja RTV Slovenija odgovoril, da je fizični odhod zadnjega jugoslovanskega vojaka v bistvu bil ključni pogoj, da smo poleg izgovorjenih besed tudi dokazali, da smo suvereni na svojem ozemlju.

Ključna je v prvi vrsti bila zmaga v vojni za Slovenijo, saj se je Slovenija takrat pod vodstvom Janeza Janše uspešno zoperstavila napadu Jugoslovanske ljudske armade, ki je v takratnih časih veljala za eno močnejših v Evropi. Pripravljenost takratne Slovenske teritorialne obrambe je kljub delni razorožitvi na podlagi ukaza Milana Kučana tako presenetila agresorsko armado, da se je le-ta odločila za plan B in ni nadaljevala vojaškega spopada. Načrt B je bil ustvarjanje velike Srbije pod vodstvom Slobodana Miloševića, kar pa ob nadaljevanju spopadov v Sloveniji zaradi velikih izgub na strani JLA ne bi bilo mogoče.

Takratna slovenska vojaška formacija je že prvi teden zajela na stotine oficirjev jugoslovanske armade, ki so bili potem največji adut pogajanjih za vrnitev slovenskih fantov, ki niso uspeli pobegniti iz vojašnic po celotni Jugoslaviji.

M.Z.