Odličen čas za nordijsko hojo!

Namesto, da izberemo kavč in se izogibamo turobnemu jesenskemu vremenu, lahko za svoje zdravje in potrebno energijo v teh časih poskrbimo z nordijsko hojo. Palice, ki jih kot odličen pripomoček pri svoji vadbi uporabljajo tekači na smučeh, so se že skoraj uveljavile v vsakem gospodinjstvu. Učinki, ki jih vadba prinaša, neomejene ter poceni možnosti za vadbo ter mnogokrat rešitev, s katero se podamo nad že problematične boleče dele hrbtenice, bodo izbiro le še podkrepile.

Izberimo čim lažje (recimo karbonske) palice, ter kvalitetne pohodne copate ter športna oblačila!

Odlična nordijska palica bo lahka (karbon), ročaj pa bo imela izdelan iz plute. To bo še posebej dobro za hojo v jeseni in pozimi, saj bo pluta bolj zadrževala toploto, kot recimo materiali iz plastike. Boljše so enodelne palice, točno prilagojene naši višini, toda, če se radi gibljemo po razgibanemu terenu, je dobro, da je palica dvodelna s prilagodljivo višino (še posebej, če jo uporablja več družinskih članov). Pa ne pozabimo na primerna športna oblačila in pravilno izbiro športnih copat!

Le s pravilno tehniko do odličnih rezultatov in razbremenitev sklepov ter hrbtenice!

Izjemnega pomena je koordinacija gibanja s palico, ki se jo da hitro osvojiti, saj je podobna prosti hoji brez palic in teku na smučeh (daljši korak kot pri prosti hoji). Formula za uspeh je: Ko je naprej desna noga, bo istočasno naprej leva roka, rahlo bomo nagnjeni naprej, vbod s palico pa kontroliramo tako, da je čim bolj roka stegnjena! Po odrivu rok mimo naših bokov, ko se roka iztegne, iztegnemo tudi naše prste in ročaj sproščeno izpustimo na dva prsta, stik s palico pa ohranimo tudi preko traku na ročaju! Za še lažjo pot in odločitev, si pomagajte s tem video posnetkom iz Youtube strani:

Z nordijsko hojo tudi nad tesnobo in po napolnjenost s svežo energijo!

Redna aktivnost z nordijsko hojo bo močno povečala našo gibljivost ter koordinacijo telesa. Ker odlično utrdi mišice celotnega telesa, ter pokuri potrebno odvečno energijo, se bomo v turobnih jesensko/zimskih dneh prav gotovo počutili odlično. To pa je edina prava formula, da premagamo stres, se zoperstavimo pobegu pred naravo in potencialnim boleznim ter dočakamo SONCE!

Uredništvo