Odlično šolo imamo radi vsi

Vir:Pixabay

Kaj je to odlična šola? Je tista, ki kar mimogrede, ne da bi otrok sploh opazil, podpira visoko stopnjo motivacije za delo, ustvarjalno mišljenje in znanje za prihodnost otroka? Ja, bi bil odgovor skoraj večine šol po svetu, toda, samo nekatere so se odločile, da bodo to dosegle tako, da od otrok ne bodo zahtevale veliko. Da jim bodo popoldan pustile, da živijo otrošvo, sanjajo, neobremenjeno odraščajo…jih ne obremenjujejo z ocenami…

Šolski sistem je odraz in ogledalo družbe in njene kulture!

Tudi slovenski starši so  veliko prispevali k temu, da se je opisno ocenjevanje v tretjem razredu spremenilo v številčno. Da bodo že zgodaj razumeli (tako, kot smo morali tudi mi – pravijo) in vspostavili določeno mero odgovornosti do učenja, je slišati od večine. Toda, jo vspostavljajo zato, da bodo pridobili boljšo oceno ali znanje? Priznati je treba, da “se bije boj” predvsem zaradi pridobivanja čim boljših ocen. Le te “peljejo” do boljše izbire srednje šole…do zadovoljnih (ali razočaranih) staršev. Kaj pa otroci?

Odlične šole ne ocenjujejo otrok in od njih ter staršev ne zahtevajo veliko!

Ocene dolgo ne, zakaj pa le, rečejo učitelji in pedagogi v večini skandinavskih državah. Te, v kolikor jih “uporabimo” prezgodaj, vspostavijo samo napačen odnos do učenja! Prepričljivo, samozavestno in odločno to “izpovejo” dobro izbrani in plačani učitelji, ki so spoštovani, starši pa jim zaupajo, je slišati od priznane strokovnjakinje dr. Ade Holcar Brunauer.

Delodajalci potrebujejo samoiniciativnost, iznajdljivost, inovativnost in veselje do dela!

Kako “skozi” boljši izobraževalni sistem priti do “kompetenc”, ki jih iščejo delodajalci? Prepričan sem, da ne preko prezgodaj uvedenih ocen. Te, kot že rečeno, vzpostavljajo napačen odnos do učenja. Še posebej, ko otrok odrašča ob “preambicioznih starših”. Otroštvo pa hitro mine, se strinjate starši?

Šolski sistem bo “pravi”, ko bodo otroci radi hodili v šolo!

Ko bomo večino učencev resnično slišali: V šoli je “kul”, takrat bomo tudi v RS lahko rekli, sedaj smo pa res na pravi poti!

B.P.