Odpravljene krivice za pomoč in nego otroka za nazaj

Foto: Pixabay

(ZINDPP), Zakon o izplačilu neizplačanega dodatka za pomoč in postrežbo ter (ZPIZ-2J), Zakon o spremembah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju sta s sprejetjem omogočila odpravo krivic (ne)prejemnikom dodatka za pomoč in nego otroka zaradi določenega razloga.

Zakon o izplačilu neizplačanega dodatka za pomoč in postrežbo bo dal pravice izplačila za nazaj, v kolikor je upravičenec v obdobju med 1. januarjem 2003 in 31. decembrom 2016 v skladu z ZPIZ-1 in ZPIZ-2 izpolnjeval pogoje za pridobitev pravice do dodatka za pomoč in postrežbo. Nadomestilo upravičencu bo 300 EUR/mesec.

Spomnimo, da je že Višje delovno in socialno sodišče leta 2012 odločilo, da je tolmačenje zakona nepravilno, posledično pa so bili otroci upravičeni do obeh dodatkov, a se je sporna praksa kljub temu nadaljevala vse do danes.

 

Sprejeta novela ZPIZ-2J pa je ponovno uvedla pravico do invalidnine tudi za tiste zavarovance, pri katerih je telesna okvara posledica poškodbe zunaj dela in bolezni in ne samo tiste, ki so posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni.

Vir: Nova24TV

Uredništvo