Odziv vodstva je pričakovan

Vlada je pred časom ukinila Muzej slovenske osamosvojitve in napovedala združitev muzeja z Muzejem novejše zgodovine. Ob tem je kulturna ministrica Asta Vrečko zagotavljala, da se bo z ustanovitvijo tega novega javnega zavoda okrepilo raziskovanje in predstavljanje sodobne zgodovine in da pri tem zagotovo ne bo trpelo raziskovalno in muzejsko delo niti delo kustosov obeh ustanov ter da se bodo delovna mesta ohranila. 

Jože Dežman (foto: demokracija.si)

To trditev je danes za naš portal povozila izjava vodstva novega zavoda, torej Muzeja sodobne in novejše zgodovine Slovenije. Včeraj so Dežmanu in dr. Osetu vročili sklepe o odpovedi delovnega razmerja, kar jima ne morejo zagotoviti dela. Spomnimo, da gre za vrhunska strokovnjaka s področja zgodovine z mednarodnimi referencami.

Dr. Željko Oset (foto: Nova24tv.si)

Na vprašanje, ali drži podatek, da sta Jože Dežman in dr. Željko Oset prejela sklep o prenehanju delovnega razmerja, smo prejeli odgovor: “Ta podatek drži.”

Na vprašanje, kdaj jima je bil sklep vročen, so odgovorili: “Sklep jima je bil vročen 28. 3. 2023.”

Mag. Nataša Robežnik (foto: gov.si)

Na naše vprašanje, kakšen je bil status omenjenih od 13. 2. 2023 do prejema sklepa, pa smo prejeli sledeči odgovor: “Z ustanovitvijo Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije so vsi organi prejšnjih zavodov prenehali obstajati. Zaposleni so bili prezaposleni v združen muzej. Delovnopravni status dr. Jožeta Dežmana in dr. Željka Oseta pa je bil v postopku ureditve, saj nista imela več statusno pravne funkcije direktorja. Posledično novoustanovljeni muzej nima delovnega mesta zanju, zato jima je bilo odrejeno neprihajanje na delo do ureditve njunega delovnopravnega statusa, saj jima delodajalec, zaradi objektivnih razlogov, ni mogel zagotoviti dela. Ker razlogi za navedeno niso nastali na strani delavcev, jima mora delodajalec v skladu z zakonom do dokončne ureditve statusa izplačati 100 odstotno nadomestilo plače.”

Pravnikom se postavlja vprašanje, na kakšni osnovi je vodstvo zavoda, ki formalno pravno še ni ustanovljen (saj vpis v register zaradi nezaključenega postopka pritožbe še ni pravnomočen), odreja neprihajanje na delo oz. vroča odpoved delovnega razmerja.

Ali zaradi nespametnega ravnanja vodstva, ki to pravno formalno še sploh ni, ne nastajajo nepopravljive posledice Jožetu Dežmanu in dr. Željku Osetu? Dejstvo pa je, da gre zaradi nestrokovnega in povsem napačnega postopka “združevanja” muzejev za finančne posledice, ki jih bomo poravnali davkoplačevalci. Dežman in Oset namreč prejemata 100% nadomestilo plače, obenem pa jima je odvzeta pravica do dela. Iz zapisanega izhaja, da tako ministrstvo pod vodstvom Aste Vrečko, kakor tudi vlada pod vodstvom Roberta Goloba, nista kos nalogi, ki so jima jo zaupali volivke in volivci, ali pa gre za namerno oškodovanje Dežmana in Oseta, ki z ministrico Vrečkovo in v. d. direktorico Robežnikovo ne delita enakih pogledov na zgodovino.

M.Z.