Ojoj, nemško gospodarstvo še bolj v “ohladitev”, kar je slaba popotnica za slovenski izvoz!

Foto: Pixabay

Nemški bruto domači proizvod (BDP) bo v letu 2020 še nižji, kot je bila napoved v mesecu juniju (1,2 %). Bundesbank (Nemška centralna banka) je slednjega za prihajajoče leto kar razpolovila na 0,6 odstotka.

Stimulativna javno finančna politika, ekspanzivna denarna politika in izvoz bodo ključni za realizacijo napovedi

Pri tem pa guverner centralne banke Jens Weidmann za nemško gospodarstvo daje ključne pomene stimulativni javno finančni politiki, ekspanzivni denarni politika in izvozu. Toda, v zadnjih nekaj mesecih je najbolj “udarilo” ravno predelovalno industrijo, ki je močno odvisna od izvoza na svetovni ravni, ki jo je zaznamovala trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko.

Spomnimo, da je ravno izvoz v “rastočo” gospodarstvo v Nemčiji v zadnjih letih najbolj donosno vplival tudi na gospodarsko rast Slovenije, ki je tudi konstantno rasel. Samo v letu 2018 (glej tabelo v 1.000 EUR) je izvoz znašal slabih 6.3 MILIJARDE EUR. 

Leto Izvoz blaga Uvoz blaga Skupaj Saldo
2018 6.267.457 5.554.045 11.821.502 713.412

 

Pri tem znaša kar 25 % delež slovenskega izvoza v avtomobilske dele in pribor, 18 % v električne stroje in opremo ter njihove dele in aparate za snemanje ali reprodikcijo slike in zvoka, 13 % v jedrske reaktorje, kotle, stroje in mehanske naprave, 6 % v aluminij in dele iz aluminija ter 4 % v plastične mase in proizvode iz plastičnih mas, kavčuk in proizvode iz kavčuka in gume ter 4 % v farmacevtska zdravila.

Ravno ohlajanje nemškega gospodarstva bo zagotovo imelo vidne posledice na gospodarstvo v Sloveniji in na njen proračun. Ali bo slednja zdržala na napovedih UMAR (Urad za makroekonomske analize in razvoj) na 2,8 % za leto 2020 in še naslednji dve leti ali pa bo, kot so zapisali v zaključku (#Med tveganji za uresničitev napovedi prevladujejo negativna tveganja v mednarodnem okolju, nekatera so se v zadnjih mesecih še okrepila. V primeru njihove uresničitve bi bila gospodarska rast lahko nižja, kot napovedujemo v osrednjem scenariju#), kar se že dogaja v nemškem poslovnem okolju!

Uredništvo