Oreo tortica z limonino kremo in jagodami

Foto: Selma Bizjak

Za limonino kremo potrebujemo: 350 ml mleka, 90 g sladkorja, 20 jedilnega škroba, 3 rumenjake, naribana lupinica 1 bio limone, 4 jž limoninega likerja, 100 g mascarpone sira

Priprava:

  1. Mleko zavremo in odstavimo.
  2. Medtem z ročno metlico zamešamo sladkor, rumenjake in škrob.
  3. Dodamo naribano limonino lupinico.
  4. Prilijemo polovico zavretega mleka in mešamo toliko časa, da ni grudic.
  5. Preostanek mleka spet segrejemo in prilijemo sladko zmes.
  6. Nenehno mešamo z ročno metlico vse dokler ne zavre. Mešamo še minutko.
  7. Prilijemo še limonin liker in premešamo.
  8. Dobljeno kremo predenemo v drugo posodo, pokrijemo s pvc folijo za živila in ohladimo na sobno temperaturo.
  9. Nato vmešamo še mascarpone sir.
  10. Dobljena krema mora biti res lepo gladka in homogena.
  11. Posodo hermetično zapremo in postavimo v hladilnik za vsaj dve uri preden jo nadevamo na piškotno dno.
Foto: Selma Bizjak

Za piškotno dno (za pekač mer 34 x 11 cm) potrebujemo: 300 g Oreo mletih keksov, 100 g tekočega masla

  1. Mletim Oreo keksom v skledi prilijemo stopljeno in ohlajeno maslo (v kolikor nimamo že mletih, jih v prah zdrobimo v multipraktiku ali z lesenim valjarjem).
  2. Dobro premešamo in enakomerno porazdelimo v pekač.
  3. Piškotno maso lepo poravnamo po dnu pekača in po notranjih robovih.
  4. Vse skupaj zavijemo v pvc folijo za živila in postavimo za dve uri v hladilnik.

Po preteku najmanj dveh ur, piškotno tortico sestavimo.

Za dekoracijo potrebujemo: sveže jagode, lističi mete, čokoladni čips, grobo mleta bučna semena, sladkor v prahu

  1. S kremo napolnimo dresirno vrečko z izbranim nastavkom (če je nimamo enostavno kremo dodamo z žlico in lepo poravnamo).
  2. Po vrhu kreme naložimo jagode (lahko uporabimo sadje po izbiri).
  3. Dekoriramo še z lističi mete, kokosovim čipsom, grobo mletimi bučnimi semeni ter jo po robovih rahlo posujemo s sladkorjem v prahu.
  4. Oreo tortico postavimo za nekaj ur v hladilnik.
  5. Preden jo razrežemo in postrežemo, jo 15 minut pustimo na sobni temperaturi.
Foto: Selma Bizjak

Recept in fotografije je pripravila: Selma Bizjak, več zanimivih receptov lahko najdete na kulinaričnem blogu:  www.sladkoslanebrboncice.si