Osli naj delajo, gospodarji si pač delijo, je glede plač policistov Twittnjeno danes!

Foto: Zajem zaslona

Enotnega plačnega sistema javnih uslužbencev ni več. To je jasno od danes, ko so se razkrile rabote Šarčeve vlade, ki je pod pritiski sindikatov v preteklosti popustila in “popravila krivice” in “odpravila anomalije”, kot je prodajala zgodbe takrat.

Kot je razkril seznam, je top deset najbolje plačanih policistov prejšnji mesec prejelo precej višje plače kot deset najbolje plačanih poslancev. Podatki o plačah policistov, ki jih je objavilo ministrstvo za notranje zadeve, prikazujejo dejansko bruto plačo, ki vključuje osnovno plačo, izplačilo redne delovne uspešnosti ali dodatek zaradi povečanega obsega dela ter vse ostale dodatke. V prikazanih podatkih niso vključena povračila potnih stroškov ter stroškov prehrane in službenih poti.

Spomnimo, da so se plače policistom in vojakom v letu 2019 glede na 2015 povečale za kar 25,5 % (policisti) oz. 21,4 % (vojaki). Dejstvo je, da je ključni argument odločevalcev vlade Marjana Šarca takrat bilo pomanjkanje vojakov, svojo “skledo” pa so pristavili tudi policisti, ki se na nek način zaradi nošenja orožja in primerljivosti dela medsebojno primerjajo.

Medicinske sestre, ki so bile takrat tudi ene izmed slabo plačanih in so delovna mesta celo zapuščale, so se jim plače glede na leto 2015 povečale za 16,5 %.

Vir: MJU (zajem zaslona)

Kot kaže, pa se je do javnosti plač – z imenom in priimkom opredelil tudi informacijski pooblaščenec, ki v objavi ni videl kršitve varstva osebnih podatkov, pa čeprav določen del policistov meni, da bi je to do njih nekorektno in bi lahko ogrožalo njihovo varnost. Zakaj torej določene pogodbe, kjer bi lahko govorili o nevarnosti razkritja niso imele označbe stopnje tajnosti?

Uredništvo