Otroci naj čim več pojejo!

Ste opazili, kako “zaigra srce” malčka, ko mu mama zapoje pesmico. Petje koristi, bomo velikokrat slišali strokovnjaka. Je način komunikacije, sprostitve in izraz vselja v veliki večini kultur. Da petje koristi, je tudi znanstveno dokazala univerza v nemškem Bielefeldu

Nevrologi in pedagogi so si enotni, da je petje pri otroku izredno kompleksnen pojav, kjer se “skoordinirajo” mnogi dejavniki. Otrok mora najprej premagati samega sebe, se zbrati, ujeti ritem, poznati besedilo…Najpomembneje pa je, da petje aktivira “dobre hormone”, ki dajejo občutke ugodja, miru in sprostitve.

Če bomo z otokom peli skoraj vsak dan, mu bomo izostrili posluh, ga naučili pravilnega dihanja, ga naredili samozavestnejšega, sproščenega. Z daljšimi besedili si bo otrok krepil spomin, naučil se bo “čistega” izreka pri slovenščini, pri vsakodnevnem pogovoru. Otrok, ki veliko poje, ima razvito domišljijo, logično razmišlja in dobro “motorično koordinira” celotno telo. Je tudi bolj družaben (kot navaja vir pefprints.pef.uni-lj.si in Vidmar, T. glasba kot eden izmed najpomembnejših dejavnikov pri razvoju otroka v predšolski dobi).

Starši, kar zapojmo!

Včasih nam je staršem kar nerodno zapeti. Začnemo lahko ob predvajanju pesmice iz CD-ja, zapojemo ob vožnji z avtomobilom…samo, da začnemo. Petje naj tudi nam postane zabava, sprostitev, smeh, “odklop”. Uživajmo, ko otrok zapoje in ga vzpodbujajmo, vsekakor pa ne motimo oz. ne popravljajmo.

In ne pozabimo, marsikatera “dobra ljudska” pušča še kako pomembna sporočila, zato dobro izbirajmo in prenašajmo to dragoceno ljudsko izročilo.

Uredništvo