Od slikarstva preko grafike in male plastike do vlivanja brona

Avgusta se je v Lendavi odvila že 50. mednarodna likovna kolonija, ki poteka že vse od ustanovitve muzeja in galerije na lendavskem gradu. Vse do danes velja za pomemben umetniški dogodek tako za samo Lendavo kot za celotno regijo. Minuli petek so v prostorih gradu predstavili monografijo in odprli razstavo bronastih skulptur nastalih na jubilejni likovni koloniji.

Likovna kolonija, katere pot se je začela leta 1973, je skozi leta doživela nekaj sprememb, kar se najbolj odraža v raznolikosti zbirke. Sprva je bilo v ospredju izključno slikarstvo, nato pa so se sproti pridružile nove veje in žanri umetnosti: intarzija, mala plastika, grafika in umetnost tekstila. Številne skulpture so v sklopu likovne kolonije nastale z namenom  postavitve na javnih površinah v Lendavi. Pomemben mejnik predstavlja leto 2005, ko je bila v sklopu likovne kolonije prvič uporabljena tehnika vlivanja v bron.

Bogato zgodovino Mednarodne likovne kolonije Lendava, njene udeležence, organizatorje ter nastala dela so zaobjeli v kakovostni monografiji, ki jo je izdala Galerija-Muzej Lendava, predstavitev monografije pa so pospremili tudi z razstavo izbranih del iz zbirke del, nastalih na koloniji. Ob tem so bili v mansardnem delu razstavišča razstavljene tudi male plastike, nastale na letošnji koloniji, na kateri so ustvarjali Becskei Andor, Ferenc Király, Oskar Kogoj, Mykhailo Kolodko, Lipovics János, Kristina Rutar in Veres Gábor.

Dubravko Baumgartner (foto: T.G.)

Direktor Galerije Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner, dr. Marko Sraka, svetovalec ministrice za kulturo, kustos in avtor monografije Atilla Pisnjak ter nekdanji direktor zavoda in sedanji strokovni vodja likovne kolonije Franc Gerič so poudarili pomen konsistentnosti in kakovosti tovrstnih dogodkov, saj oblikujejo podobo mesta in njegovih prebivalcev ter ustvarjajo neprecenljivo umetniško dediščino.

 

Janez Magyar in Franc Gerič (foto: T.G.)

M.Z.