Natanko po letu dni od inavguracije Bidna za Predsednika ZDA ugotavljamo, da so tudi nekoč Bidenu naklonjeni mediji začeli poročati bolj objektivno in poglobljeno o dogajanju v ZDA ter prenehali ignorirati dobro znana za Bidena in Demokrate zelo neprijetna dejstva v zadnjem letu dni.

Poznavalci razmer v ZDA so že neposredno pred volitvami 3.11. 2020 in po njih opozarjali in svarili, da bo Biden šibek predsednik najmočnejše države na svetu, kar pa ne bo slabo in celo nevarno zgolj za njo samo, temveč tudi za demokratično mednarodno skupnost, vključno z NATO in EU. 

Zgodovinska dejstva namreč potrjujejo, da v času šibkih predsednikov ZDA njihove nasprotnice in sovražnice to situacijo izkoristijo za provokacije, napetosti in celo vojne. To potrjujeta tudi primera predsednikov Carterja in Obame – prvega predvsem zaradi iranske krize, drugega pa destabilizacije Bližnjega vzhoda s t.i. Arabsko pomladjo leta 2011 in nepreprečitve ter poznejšega neukrepanja ob invaziji Rusije na dele ozemlja Ukrajine, vključno z okupacijo Krima leta 2014.

Dejstvo je namreč, da se v obdobju predsednika Trumpa, ki je napovedal zagotavljanje miru v svetu s pozicije vojaške moči ZDA, ni dogajalo nič takega kot v zadnjem letu dni – od kapitulacije in kaotičnega umika ZDA iz Afganistana, ki so v popolnem nasprotju z med zaveznicami dogovorjenim načelom “Together in, together out” zapustile same brez zaveznic in talibanom prepustile gore moderne oborožitve, pa provokacij s strani Rusije, Kitajske, Irana, Severne Koreje…
 
V. Kolmanič in generalni sekretar Nata J. Stoltenberg (Foto: Osebni arhiv VK)

“Nekateri smo takšen razvoj dogodkov napovedovali tudi v več javnih nastopih v medijih”, pove Kolmanič.

 
K zgoraj omenjenim zunanjepolitičnim polomijam PR Bidena lahko mirno dodamo še aktualno 7-odstotno rekordno visoko inflacijo, najvišjo  v zadnjih 40 letih. Prav tako ni zanemarljiv podatek, da so trenutno najvišje cene energentov od leta 2014, pri čemer je Biden zapravil energetsko neodvisnost oz. samozadostnost ZDA, ki jo je dosegel PR Trump. Število žrtev epidemije Covid se je v zadnjem letu občutno povečalo oz. kar podvojilo, čeprav je že administracija PR Trumpa zagotovila kar dve cepivi. Amerika beleži velik porast števila ilegalnih imigrantov in kaos na meji z Mehiko ter porast kriminala. V državi vlada splošen občutek, da se je razdeljenost in razslojenost v zadnjem letu še povečala (tudi znotraj same Demokratske stranke in njenih članov Kongresa), vključno z večinskim mnenjem in da “ZDA niso na pravi poti”. Na podlagi vsega naštetega ni presenetljivo, da je podpora javnosti PR Bidenu strmoglavila. 
 

Vse to pa je seveda zelo slaba popotnica za Demokrate in Bidna na vmesnih kongresnih volitvah novembra 2022. Demokrati imajo namreč že sedaj v Predstavniškem domu zgolj tesno večino, medtem ko je v Senatu razmerje 50:50. In ker vladajoča stranka na vmesnih volitvah praviloma izgubi vsaj enega od domov, se bo to skoraj zagotovo  zgodilo tudi letos. Vendar pa se utegne tudi zgoditi, da bodo Demokrati celo ob oba domova, kar pa bi pomenilo pravo katastrofo zanje in PR Bidena, ki bi postal t.i. “Lame-Duck President” praktično brez moči vladanja oz. le z izvršnimi ukazi..

To se je sicer zgodilo PR Obami na vmesnih volitvah novembra 2014, ki sem jih od blizu spremljal v Washingtonu in o njih poročal, vendar šele ob koncu drugega Obamovega mandata od januarja 2015 do januarja 2017, v katerem je vladal predvsem s pomočjo predsedniških ukazov, kolikor je bilo sploh mogoče. To pa je tudi prispevalo k temu, da so Republikanci na volitvah novembra 2016 slavili največjo zmago v skopraj 90 letih, saj so poleg Bele hiše osvojili še oba domova Kongresa in povečali število guvernerjev zveznih držav na 33 od skupno 50. Nekaj mesecev pozneje pa je na predlog PR Trumpa Senat potrdil 5. konservativnega vrhovnega sodnika od 9, pozneje pa še 2, tako da je sedaj razmerje 6 proti 3 v korist konservativcev.