Državni svet je z 28 glasovi za in dvema proti izglasoval veto na novelo zakona o finančni upravi, ki med drugim določa, da lahko pooblaščene osebe (davčni inšpektorji in cariniki) sledijo navadnim državljanom brez odredbe sodišča ali vnaprejšnjega obvestila o nadzoru.

Za ponovno potrditev zakona mora v DZ sedaj glasovati vsaj 46 poslancev. Ker novelo podpira le Gibanje Svoboda z 41 poslanci, bo zakon najverjetneje padel. Socialni demokrati se bodo tudi pri ponovnem glasovanju vzdržali, poslanci Levice pa novele prav tako ne nameravajo podpreti. SDS in NSI zakonu nasprotujeta.

Omenjena novela vsebuje določilo, po katerem lahko uradna oseba pri finančni preiskavi hujših davčnih prekrškov brez odredbe sodišča namesti sledilno napravo, ki ugotavlja položaj oziroma gibanje blaga. Odložilni veto je predlagala skupina predstavnikov lokalnih interesov v državnem svetu, ki je izpostavila vprašanje nadzora nad uporabo sledilnih naprav v postopkih finančne preiskave. Z uporabo tajnih naprav, s katerimi lahko pride do nesorazmernih posegov v človekove pravice brez kakršnegakoli zunanjega nadzora in ustreznih pravnih varovalk, je ogrožena vladavina prava.

So poslanci SD in Levice naposled le ugotovili, da dejanja Gibanja Svoboda vodijo v popolno diktaturo? Tovrstne postopke so uporabljale tajne varnostne službe v obdobju nacizma, fašizma in komunizma. Ravnanje Hitlerja, Mussolinija in Stalina so obsodile skoraj vse države, v Sloveniji nam do sedaj komunizma še ni uspelo uvrstiti ob bok nacizmu in fašizmu. Gre v tem trenutku za ponovni poskus revitalizacije režima, ki smo se mu ob osamosvojitvi že odrekli?

M.Z.