Borut Pahor uradno odprl jubilejni 60. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra

Na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni je predsednik države Borut Pahor uradno odprl jubilejni 60. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, na katerem se bo  letos ponovno od sobote 20. avgusta do četrtka, 25. avgusta, med 9. in 18. uro predstavilo 1.750 razstavljavcev iz 31 držav.

Sejem Agra že šest desetletij v Gornji Radgoni povezuje slovensko kmetijstvo, živilstvo in utrip podeželja z gospodarstvom in poslovnim svetom.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v slavnostnem govoru spomnil na nostalgičen način življenja na kmetiji tudi z romantičnim pridihom. “A danes so stvari povsem drugačne. Tudi kmetijstvo je postavljeno pred izzive, ki nas vse skrbijo. Kriza, ki se širi po vsem svetu nas trezni, da se je treba opreti predvsem na lastne sile,” je povedal Pahor. “Tako je tudi skupna kmetijska politika pred izzivom, kako ohranjati rodovitno zemljo zanamcem in hkrati zadostiti potrebe po kakovostni in varni hrani,” je še dodal.

“Kmetje ste bili, ste in boste tudi v prihodnje eden glavnih stebrov slovenstva.” 

Še posebej je izpostavil kmečke in podeželske žene, podeželsko mladino, kmečki sindikat, poslovnost zadružne zveze in kmetijsko gozdarsko zbornico, ki so po mnenju Pahorja ključni nosilci kmetijske dejavnosti pri nas.

“Zdrava kmečka pamet” naj bo po besedah Pahorja v spopadu s trenutnimi izzivi v kmetijstvu na področju varovanja okolja, rabe gnojil in sredstev za varstvo rastlin, vplivov živinoreje na okolje tako pri stroki kot pri kmetih osnovno vodilo.

Mladi lahko pod ugodnimi in spodbudnimi pogoji po mnenju Pahorja pomembno prispevajo k prehodu na bolj zdravo prehranjevanje, regeneraciji ekosistemov, blažitvi podnebnih sprememb, socialni varnosti in enakosti. “S svojo energijo, znanjem, podjetnostjo, zanimanjem za digitalizacijo, nove tehnologije in inovacije ter s prizadevanji za zaščito narave so ključnega pomena za uspešen prehod na trajnostne prehranske sisteme”, je dodal predsednik.

Organizatorjem sejma in razstavljavcem je predsednik v zaključku svojega govora čestital ob okroglem jubileju mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni, izročil zahvalno listino in zaželel veliko obiskovalcev in uspešno sklenjenih poslov!

M.Z.