Pahor demantira Fajonovo

Bivši predsednik Borut Pahor se je konec lanskega decembra, ko je nova predsednica republike Nataša Pirc Musar prevzela posle, preselil v svojo pisarno nekdanjega predsednika na Trgu republike. V zadnjem času se je veliko govorilo o možnosti, da bi ga vlada na podlagi njegovih političnih izkušenj imenovala za posebnega odposlanca za slovensko kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (VS OZN).

Pahor je večkrat izjavil, da gre za predlog zunanje ministrice Tanje Fajon in da bo, v primeru sklepa vlade, to vlogo z velikim veseljem prevzel. Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) s Pahorjem glede tega ni sklenilo nobene pogodbe in tega po besedah Fajonove tudi ne načrtuje.

Na to se je z izjavo za javnost odzval Pahor, ki pravi:

“Prav zares sem zadovoljen, da je naposled konec ugibanj o mojem domnevnem lobiranju za nestalni sedež Slovenije v Varnostnem svetu OZN. To ni bila moja zamisel in bi bilo prav, da zunanja ministrica to po potrebi pojasni. Seveda sem bil kot bivši predsednik republike pripravljen vladi pri tem projektu pomagati, vendar njeno odločitev razumem in spoštujem.

Kot predsednik republike sem si po svojih najboljših močeh v času do izteka mandata (številni pogovori ob robu zasedanja OZN, neformalni pogovori v Ženevi, v Egiptu ob robu podnebne konference in na Djerbi v okviru srečanj Frankofonije, zlasti s predsedniki afriških in azijskih držav) prizadeval za naklonjenost čim širšega dela mednarodne skupnosti naši kandidaturi. Sloveniji iskreno želim, da bi bila v svojih prizadevanjih za potrebno podporo pri glasovanju GS OZN uspešna,” je zapisal Pahor.

C. U.