Paket pomoči za prebivalstvo in gospodarstvo pod streho, Vlada RS ga pošilja v sprejem v Državni zbor

Ohranjanje delovnih mest in delovanja podjetij, izboljšanje socialnega položaja ljudi, še posebej najbolj ogroženih zaradi virusa, izredna pomoč samozaposlenim, izboljšanje likvidnosti podjetij, pomoč znanstveno raziskovalnim projektom za boj z epidemijo, znižanje sejnin in funkcionarskih plač na državni ravni ter oprostitev plačila storitev distribucije in pomoč kmetijstvu so glavni specifični cilji, ki jih je v okviru paketa pomoči včeraj sprejela Vlada RS.

Paket pomoči je težak kar 3 milijarde EUR, sprejem Janša pričakuje v začetku aprila (če bo vse šlo gladko že 1.4.)

Zaradi razmer, ki vladajo v Sloveniji posledično zaradi koronavirusa, Vlada predlaga, da se zakonsko besedilo v parlamentu obravnava po nujnem postopku. Slednje zato, da bi čim prej omilile posledice oziroma zmanjšali negativni učinki epidemije za državljane in gospodarstvo.

Kot je zapisano v sporočilu za javnost Vlade RS, so vsi v predlogu zakona predvideni ukrepi nujni, saj je treba nemudoma zagotoviti sredstva za izvajanje ukrepov pri zajezitvi, obvladovanju in preprečevanju širjenja epidemije, zato premier Janša pričakuje potrditev mega zakona v DZ do 1. aprila.

Predsednik DZ Igor Zorčič je v četrtek povedal, da bi poslanci lahko zakon sprejemali na izredni seji sredi prihodnjega tedna.

Uredništvo