V petek Dan mladih, sobota v znamenju kulturne dediščine

Minuli konec tedna so se na simboličen način poslovili od pestrega poletnega dogajanja. V petek je v Beltincih potekal Dan mladih.

Športnim igram, ki so se v beltinskem parku odvijale tokom dneva, je sledila zabava, na kateri so z DJ Kiki, ansambel Aktual in Neda Ukraden poskrbeli za nepozaben zaključek dneva mladim in mladim po srcu.

V soboto so 33. dneve evropske kulturne dediščine in 11. Teden kulturne dediščine v Beltincih odprli državni sekretar na ministrstvu za kulturo Matevž Čelik Vidmar, župan občine Beltinci Marko Virag in generalni direktor zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Jernej Hudolin.

S temo Redka in dragocena znanja, spretnosti in veščine so se pridružili širši vseevropski temi Nesnovna kulturna dediščina (Living heritage). Osredotočali se bodo na tiste kategorije dediščine, ki po Konvenciji o varovanju nesnovne kulturne dediščine vključujejo tradicionalne obrti in gospodarske veščine ter znanja in prakse o naravi in svetu.

Po besedah Hudolina ravno oba projekta združujeta vrsto dogodkov, skupnih akcij in dobrih praks in nas opominjata na pomen skupnostnega varovanja dediščine in skupne skrbi zanjo, hkrati pa nam pestro dogajanje vliva upanje, da znanja in veščine ne bodo izumrle.

 

Župan Marko Virag je v nagovoru pozdravil visoke goste in poudaril, da v Beltincih kulturna dediščina zaseda posebno mesto, zato jo bodo še naprej negovali in veščine ter znanja naših prednikov prenašali na mlajše rodove.

V kulturnem programu so učenci Osnovne šole Beltinci ob glasbeni spremljavi učencev Glasbene šole Beltinci, Ljudske pevke KUD Lipovci in dramska skupina Veseli vandrovci iz Lipe na zanimiv način orisali bogat nabor veščin, ki so v okolici Beltincev še žive. Otroci so preko otroških iger iz davnih časov spomnili na vrvarje, lončarje, izdelovalce košare, čevljarje, tkalce in “šnajdre”, pa ciglare, mlinare in büjraše, dramska skupina pa je predstavila dogajanje ob vaški zbiralnici mleka.

V register nesnovne kulturne dediščine  je poleg Postavljanja Majoša v Gančanih, ljudskih plesov Sotiš in Šamarjanka od letošnjega leta naprej vpisan tudi Pozvačin.

Glasbeni gostje prijetnega popoldneva so bili člani skupine Marko Banda.

M.Z.