Pikalova novela o financiranju zasebnih šol padla v Državnem zboru!

Foto: Pixabay

Pričakovano (svetniki SMC so namreč napovedali, da novele ZOFVI na ponovnem glasovanju tako kot prvič ne bodo podprli) je včeraj novela ministra Pikala padla na ponovnem glasovanju v Državnem zboru. Za je glasovalo 43 poslancev, novela zakona (zaradi vloženega veta Državnega sveta) pa bi potrebovala za sprejem 46 glasov (absolutno večino).

Novela o financiranju zasebnih šol ni dobila zadostne podpore poslancev

Novela o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki jo je zaradi neustavnosti v parlament posredoval minister Pikalo je predvidevala, da bi država v zasebnih osnovnih šolah financirala 100-odstotno obvezni del javnega programa, za razširjenega pa ne bi prispevala nič. Slednje je zmotilo tako opozicijo, kot tudi zakonodajno-pravno službo Državnega zbora. Zato je sledil veto s strani Državnega sveta (po prvem sprejetju v DZ) in v ponovnem glasovanju včeraj na izredni seji novela zakona ni dovolj podpore. Za je glasovalo 43 poslancev, proti pa 23 poslancev. Glasovanju se niso pridružilio poslanci stranke SMC.

Spomnimo, da je Ustavno sodišče RS ugotovilo nezakonitost financiranja zasebnih osnovnih šol in Državnemu zboru določilo roke, da naj neustavnost odpravi. Minister Pikalo je v DZ vložil predlog, za katerega so mnogi strokovnjaki (tudi bivši ustavni sodniki) trdili, da je bil še bolj protiustaven. Slednje je opozarjala tudi zakonodajno-pravna služba DZ, vendar je koalicija (brez SMC) pri svojem vztrajala.

Je minister Pikalo zaradi izključujočega delovanja do zasebnih šol sploh zrel, da lahko v tem mandatu preseneti s poštenim in ustavnim predlogom novele?

Uredništvo