Vlada zdravstveni situaciji ni kos

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je sklicala prvi forum, ki bo namenjen zdravstvu. Po njenih besedah nujno potrebujemo celovito reformo, ki mora biti plod strpnega dialoga med stroko in civilno družbo.

Danes dopoldne bodo strokovnjaki s področja zdravstva skupaj s predstavniki politike in civilne družbe govorili o financiranju zdravstvenega sistema, učinkoviti organizaciji in upravljanju zdravstva ter o racionalizaciji. Področje zdravstva je eno temeljnih strateških področij, ki mu predsednica v tem letu namerava posvetiti posebno pozornost.

Zdravstveno reformo si je kot prioriteto zastavila tudi vlada Roberta Goloba, a pri pripravi in izvedbi ukrepov iz dneva v dan opažamo, da temu očitno ni kos. Ministrstvo za zdravje je doslej poleg ustanavljanja delovnih skupin in nešteto sprejetih časovnic izvedlo le dva ukrepa. Ustanovili so ambulante za neopredeljene za povečanje dostopnosti do družinskih zdravnikov ter sprejeli neomejeno plačevanje vseh storitev za skrajšanje čakalnih dob.

A mednarodni svetovalec za zdravstvene sisteme Dorjan Marušič opozarja, da sprejeti ukrepi ne zaležejo, temveč so celo škodljivi. “Vržemo notri denar. In kaj se je zgodilo? Čakalne dobe so se podaljšale. In ne samo to … ponovimo vse skupaj še enkrat čez nekaj let. Mečemo denar skozi okno,” je za Radio Slovenija povedal Marušič.

Zaradi slabe demografske slike je situacija iz leta v leto slabša. Spomnimo, da je bil eden prvih ukrepov aktualne vlade ukinitev Demografskega urada in zamik dolgotrajne oskrbe. 

Minister Loredan je v zadnjih tednih dobesedno poniknil, kar potrjuje napoved opozicije, da njegova ekipa zdravstveni situaciji enostavno ni kos. Je Pirc Musarjeva želela s sklicem foruma spodbuditi Goloba in Loredana, ali pa današnji dogodek pomeni krepko zaušnico vladi?

M.Z.