PKP 6 za pomoč ljudem in gospodarstvu kmalu sprejet! Kaj prinaša?

Kaj prinaša PKP 6 (zajem zaslona 24ur fb)

Danes  predsednik vlade Janez Janša pred poslanci državnega zbora (DZ) predstavlja predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covida 19. Imenuje se protikoronski paket PKP 6. Kaj prinaša za ljudi in gospodarstvo?

»Predlog zakona bo imel pozitivne učinke na gospodarstvo, saj upravičencem omogoča omilitev posledic epidemije, prav tako se s predlogom zakona izboljšuje položaj širšega kroga upravičencev, med drugim tudi na področju socialnega varstva,« so sporočili z vladnega urada za komuniciranje”, tako iz sredstev informiranja vladne strani. Ukrepi so težki približno milijardo evrov in bodo v veljavi do konca tega leta z možnostjo podaljšanja, drugi se bodo iztekli sredi ali celo konec prihodnjega leta.

Sicer pa je PKP 6 že predstavljen s strani finančnega ministra Andreja Šircelja, premier Janša pa je twittnil, da so bili do sedaj ukrepi v vseh petih paketih naslovljeni na vse državljanke in državljane.

PKP6 predvideva:

  • 100-odstotno nadomestilo v primeru začasnega čakanja na delo, ki je omejena na 800.000 evrov, pri čemer je v  ta znesek že vključena prejeta pomoč. Ta povračila bi bila primerna za mikro in manjša podjetja. Nadomestilo v višini 80 odstotkov, znesek navzgor ne bo omejen.
  • Delno kritje fiksnih stroškov podjetjem v primeru upada za 30 odstotkov. Pomoč, katere višina se bo izračunavala po posebni formuli, ki ob prihodkih upošteva tudi število zaposlenih, bo podjetjem na voljo za oktober, november in december. Višina povračila bo sicer odvisna od tega, ali je prizadetim podjetjem letos prihodek glede na lani upadel za več kot 70 odstotkov ali za 30 do 70 odstotkov. Izplačilo bodo podjetja za vse tri mesece skupaj prejela 20. januarja prihodnje leto.
  • Moratorij na odplačevanje kreditov do 31. januarja prihodnje leto z možnostjo podaljšanja za še šest mesecev.
  • Sproščena je jamstvena shema, ki bankam omogoča, da dobijo jamstvo za kredite podjetjem; zgornja meja posojila bo dvignjena na 25 odstotkov prihodkov, odpadla pa bo zahteva obveznega pobota.
  • V času, ko otroci ne morejo v vrtec, so starši oproščeni plačevanja.
  • Ni treba plačevati bivanja v študentskih domovih.
  • Za športnike, ki so uspešni na mednarodnem področju, bo vlada financirala zaščitno opremo.
  • Malico za vse otroke do tretjega dohodninskega razreda.
  • Zagotovili bodo sredstva za telekomunikacijsko opremo.

Uredništvo