Kako resne so razmere glede covid-19?”

V v zadnjem času dnevno beremo o tem, da so bolnišnice polne zaradi okužb dihal. Na Infekcijski kliniki zaradi zasedenosti bolniki ležijo celo na hodnikih ob tem, da najintenzivnejši čas gripe šele prihaja.

Na trenutno situacijo se je že odzval nekdanji direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje dr. Milan Krek, ki meni, da Ministrstvo za zdravje in NIJZ še nista sprožila dovolj ustreznih preventivnih ukrepov. “Odkar je na oblasti Golob, je za Covid vzel že 2000 življenj”, ja na spletnem portalu Portalplus razmišljal Krek.

Konec oktobra 2022 je koalicija v Državnem zboru RS sprejela interventni zakon, s katerim je za leto 2023, delno tudi za leto 2024, zagotovila precejšnja finančna sredstva za nujne ukrepe za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni COVID-19. S tega razloga je javnost vsaj upravičena do pojasnil, kje in na kakšen način se v njihovih življenjih in pri zaščiti javnega zdravja pred covid-19 poznajo vsi ti vložki. Pred nedavnim je svoj mandat nastopila, sicer v Golobovi vladi že tretja, ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel, ki pa se s trenutnimi razmerami v zvezi z epidemijo covid-19 ne ukvarja.

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da je bilo v letih 2020 in 2021 na svetu 145 milijonov novih primerov dolgega covida, 51 milijonov v letu 2020 in 94 milijonov v letu 2021. Relevantnih raziskav in podatkov o tem za Slovenijo ni, na voljo ni tudi diagnostičnega testa za opredelitev dolgega covida.

Številni bolniki se soočajo s stiskami in ne vedo, ali so določene zdravstvene težave posledica dolgega covida ali ne. Zaradi različnih informacij o (ne)resnem stanju glede Covid-19 bi pristojni morali odreagirati na zaskrbljujoče statistične podatke in na podlagi celovite statistike, ki je že bila vzpostavljena v času epidemije, podati jasne odgovore in ukrepati.

Poslanska skupina SDS (foto: sds.si)

Ker se aktualna vlada kljub številnim izzivom (kmetijstvo, inflacija, zdravstvo, …) ukvarja izključno sama s seboj, je Poslanska skupina SDS vložila zahtevo za sklic nujne seje Odbora za zdravstvo z obravnavo točke “Kako resne so razmere glede covid-19?”

M.Z.