Nabava električnih avtomobilov pomembnejša od digitalnega razvoja RTV Slovenija

Svet Radiotelevizije Slovenija je s 13 glasovi za in tremi proti potrdil močno okrnjen programsko-produkcijski načrt za leto 2024, ki bo močno odrezal finančna sredstva vsem enotam in programom RTV Slovenija.

V televizijskem informativnem programu naj bi se vsebinsko okrepile vse osrednje informativne oddaje, oddaja Odmevi pa bo deležna celovite prenove. Dnevnoinformativna oddaja Dnevnik bo znova daljša in bo trajala 30 minut. Informativno oddajo Panorama, ki jo je uvedlo prejšnje vodstvo in vsak delovnik ponuja gledalcem svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije, sedanje vodstvo ukinja. V okviru “depolitizacije” pa se v informativni blok ob koncu tedna znova uvršča oddaja Politično s Tanjo Gobec, ki je oktobra 2017 prav zaslovela z napovedjo večerne oddaje. 

Oddaja Kultura, ki je do sedaj bila z namenom približevanja kulturnega dogajanja čim širšemu krogu gledalcev predvajana v informativnem bloku pred 20. uro, bodo preselili na termin po Odmevih, ko večina gledalcev že spi.

Na sporedu bo manj filmov in risank, ukinjajo pa se festivali Melodije morja in sonca, Popevka, Poletna noč in Festival Šansonov.

Da se je vodstvo RTV Slovenija sprejemanja ukrepov lotilo povsem napačno, sta opozorila dva člana sveta. Zaradi uskladitve plač z inflacijo v prihodnjem letu bo imela RTV za 1,9 milijona evrov več odhodkov, česar niso predvideli v načrtu, s krčenjem programa pa utegne nacionalna televizija izgubiti tudi velik del občinstvo.

Zaradi krčenja sredstev prihaja do slabitve digitalnega razvoja, ki bi ga v sodobnem času morali krepiti, v naboru investicij pa v oči bode nakup električnih avtomobilov . Člani sveta so v razpravi opozorili predvsem na zgoščevanje nekaterih oddaj in filmov v prvega pol leta, v drugem delu pa predvidenih nič teh oddaj. Da se mrk v drugi polovici ne bo zgodil, jim Martić ni mogel zagotoviti.

Na novinarski konferenci po seji sveta je predsednik sveta Goran Forbici dejal, da sprejet program ni tak, kot ga pričakuje javnost in ki bi v celoti kvalitetno izpolnjeval naloge, ki jih RTVS nalaga zakon. “Kot predsednik sveta ta program vidim kot šestmesečni načrt in pričakujem, da se še pred iztekom šestih mesecev pogovorimo o spremembah programa in o rebalansu proračuna,” je po poročanju N1 dejal Forbici.

Za leto 2024 je načrtovanih 142,24 milijona evrov prihodkov in  odhodkov, pri čemer načrtovani presežek prihodkov nad odhodki znaša 1.500 evrov. Pri tem so upoštevali zagotovilo vlade, da bo nakazala deset milijonov evrov za sofinanciranje radijskih in TV-programov za narodne manjšine. Sicer pa je med načrtovanimi prihodki največja postavka RTV-prispevek, s katerim naj bi dobili nekaj manj kot 99 milijonov evrov. Med načrtovanimi odhodki največ znašajo odhodki za pokrivanje stroškov dela redno zaposlenih, in sicer dobrih 85 milijonov evrov.

M.Z.