Po srečanju Pahor – Janša sledi s strani prvaka SDS povabilo vsem parlamentarnim strankam!

Vir:Nova24TV

Včerajšnjemu srečanju med predsednikom Pahorjem in predsednikom stranke SDS, Janezom Janšo, je “steklo” povabilo vsem parlamentarnim strankam. Takšno zagotovilo je namreč dal Janša po tem, ko sta se s Pahorjem dogovorila o 7. dnevnem roku, v katerem bodo potekali pogovori za sestavo vlade.

V prvi fazi preverjanje pripravljenosti za sodelovanje, podobnosti v pogledih na ključne izzive ter kadrovski nabor posameznih strank!

Kot je povedal Janša, bo v času, ki mu ga je dal na razpolago Pahor prišlo do preverjanja načelne pripravljenost strank za sodelovanje in podobnosti v pogledih na ključne izzive. Sevada bodo stekli tudi pogovori glede kadrovskega nabora v posameznih strankah.

V kolikor bo s strani katere od levih strank prišlo do volje sestavljanja vlade za dobro Slovenije, bo sledila še t.i. druga faza. V tej bodo stekla vsebinska pogajanja, za katera ima SDS že pripravljena izhodišča in pogajalske skupine.

“Čutim dolžnost opozoriti, da bi bilo vnaprejšnje zavračanje slehernega pogovarjanja slabo znamenje za slovensko politiko sploh”, je povedal Pahor

Sicer pa je predsednik Pahor ponovno opozoril, da bi zavračanje pogovarjanja levih strank z zmagovalcem volitev bilo slabo znamenje za slovensko politiko, saj gre tokrat poleg procesa za sestavo vlade še za ustvarjanje političnega razpoloženja v RS. Zaključil je, da bi v primeru sestave vlade s strani Janše dala Slovenija jasno sporočilo, da je dobila močno zmerno vlado, ki lahko zagotovi politično stabilnost in varno ter uspešno prihodnost.

Stranka SDS je na predčasnih parlamentarnih volitvah dobila največji delež glasov volivk in volivcev, saj je bila zmagovalka v kar 77. od 88. volilnih okrajih. Zaradi “nerodnega” volilnega sistema pa ji je ta rezultat dodelil samo 25 poslanskih sedežev, levim strankam pa “moč” nepripravljenosti sodelovanja, ki so jo napovedovali že pred samimi volitvami.

Uredništvo