Po zdravstvu v kolaps še sodni sistem?

Predsednik največjega okrožnega sodišča v Ljubljani, Marjan Pogačnik, je že pred časom priznal, da je sodni sistem tik pred kolapsom. Še posebej ga skrbijo najzahtevnejši postopki gopodarske kriminalitete, kjer zahtevnim postopkom več niso kos. Ključna težava so nerešene kazenske zadeve in (pre)dolgi časi njihovega reševanja, je pred časom poročal portal www.delo.si.

Vloženih kazenskih zadev na Okrožnem sodišču Ljubljana v štirih letih za cca. 300 odstotkov več!

Situacija, o kateri je na glas spregovoril Marjan Pogačnik, je prav gotovo še marsikje na sodiščih. Nerešeni primeri, dolgotrajni postopki in posledično varni nepridipravi, so skrb zbujajoči in mečejo slabo luč na slovensko pravosodje. Da je v prvi vrsti ključna težava neprilagojena zakonodaja na področju kazenskega prava, je priznal tudi pravosodni minister Goran Klemenčič. Toda, vemo, da je sam minister že ciljal na drug položaj in tako priznal, da so lobiji znotraj vrst pregona in tudi odvetniške zbornice zanj pretrd oreh. Predčasni mandat, ki ga zaključuje aktualna vlada, bo pustil madež tudi na sistemu pravosodja, ki brez resnih ukrepov in “ad hoc” potezami pušča preresne posledice.

Čas je torej, da dobimo novo, sposobno in inovativno vlado, ki bo obstoječo ureditev sodnega sistema spremenila v smeri, ki bo omogočal spopad in učinkovito reševanje primerov, ki jih predstavlja najzahtevnejši kriminal.

Uredništvo